28 aprilie 2024, 5:38

Taxă de dezvoltare durabilă: O țară îi taxează pe turiști cu peste 150 de euro pe zi

Se pare că după pandemie unele locuri ale planetei s-au aglomerat rău de tot și autoritățile sunt nevoite să ia măsuri pentru a reduce numărul de turiști. Nu că banii lor nu ar fi buni, însă există și multe provocări cărora trebuie să le facă față.

Dincolo de aglomerație, oamenii locului trebuie să depună eforturi considerabile pentru conservarea patrimoniului cultural, dar să protejeze și mediul înconjurător. Cel mai dezbătut astfel de subiect vizează Veneția.

Parte a patrimoniului mondial UNESCO, orașul plutitor de la Marea Adriatica face față cu greu numărului mare de turiști, deși în 2021 a interzis navelor de croazieră mari să acosteze în zonă, anunță TVRinfo.

Sunt mai multe măsuri care vor intra în vigoare din acest an, inclusiv taxe suplimentare pentru vizitarea orașului italian. Momentan este un proiect pilot, care se va aplica doar în primele 10 zile din lunile mai, iunie și iulie.

Turiștii care nu stau în oraș, ci merg doar în vizită, atunci vor fi nevoiți să scoată din buzunare câte 5 euro de persoană. Autoritățile vor să vadă ce se schimba și dacă rezultatele sunt bune, atunci măsură se va aplica tot timpul din 2025.

În plus, nu vor mai fi permise grupurile mai mari de 25 de persoane și vor fi interzise difuzoarele pentru că îi deranjează pe localnici.

O analiză euronews.com mai arată că lista orașelor europene care introduc taxe și restricții este destul de mare. Și autoritățile din orașului iubirii, Paris, au majorat costurile.

Se pare că este vorba de o dublare a acestor taxe și vedem că pentru o noapte la un hotel de 2 stele, fiecare persoana plătește pe noapte 3,25 de euro, iar cei care vor un loc deosebit și se cazează la un palat, atunci vor plăti aproape 15 euro pe noapte.

Nici grecii nu se lasă mai prejos și încearcă să limiteze numărul celor care vor să le viziteze muzeele.

De exemplu Acropole din Atena are o limită de 20 de mii de vizitatori pe zi și măsură se aplica până în aprilie. Este cumva o măsură provizorie, după care autoritățile fac o analiza și văd dacă rămâne tot așa sau se va schimba ceva. Per total până la aplicarea acestei reguli, media a fost de 23 de mii de vizitatori zilnic.

Și dacă aveți în plan să vă opriți pe coasta Vestică a Peninsulei Iberice, în frumoasa Lisabona, luați în calcul că dacă veți cobori de pe vasul de croazieră va trebui să scoateți din buzunar taxa de turism de 2 euro.

Măsura este în vigoare de la începutul lunii decembrie și suma este egală cu cea pe care o plătește fiecare client al unui hotel din oraș. Primarul a spus că banii vor fi folosiți pentru curățenie, pentru spațiile verzi și alte lucrări care se se fac pentru a moderniza acest loc.

Probleme cu numărul de turiști nu sunt doar pe bătrânul continent european, ci și în alte locuri din lume. În Bali, Indonezia, a apărut taxa de turism din 14 februarie 2024.

Fiecare turist plătește direct în aeroport 8,8 euro. Banii vor fi folosiți pentru proiecte de mediu, cultură și pentru îmbunătățirea calitățîi vieți în acest loc vizitat de milioane de turiști în fiecare an.

Pe de altă parte, Bhutanul cere aproximativ 185 de euro pe zi fiecărui turist care îi calcă pragul. Se numește taxă de dezvoltare durabilă și inițial a fost mare, dar autoritățile au scăzut-o puțin și oferă chiar și niște pachete în funcție de timpul petrecut acolo.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol