26 august 2023, 3:33

Te sună șeful? Îți dă mesaj sau mail în afara orelor de muncă? Ai voie să nu-i răspunzi!

Șefii nu mai au voie să-i contacteze pe angajați, fie prin sms sau email, în afara orelor de muncă, potrivit noilor reglementări din cadrul legislației muncii.

Mișcarea face parte din modificările introduse pentru a îmbunătăți echilibrul dintre viața profesională și viața privată, ca urmare a extinderii muncii de acasă.

Companiile cu peste 10 angajați s-ar putea confrunta cu amenzi dacă contactează angajații în afara orelor contractate.

Există, de asemenea, noi reguli pentru a permite personalului cu copii să lucreze de la distanță.

Părinților li se va permite să lucreze acasă pe termen nelimitat, fără a solicita aprobarea prealabilă a angajatorilor, până când copilul lor împlinește opt ani.

De asemenea, companiile ar putea fi nevoite să acopere o parte din cheltuielile angajaților care lucrează de acasă, ca urmare a creșterii costurilor la energie și internet per gospodărire.

Sunt incluse și măsuri de combatere a izolării pe care angajații care lucrează de acasă ar putea să o resimtă, iar companiile trebuie să organizeze întâlniri regulate față în față.

Nu, aceste măsuri nu fac parte din noul program de guvernare agreeat de PNL cu PSD. De fapt, am uitat să vă spunem, nici măcar nu vizează România.

Ele fac parte dintre noile reguli ale jocului, aprobate de parlamentul Portugaliei, care a înțeles că trebuie să reglementeze această nouă formă de muncă.

Totuși, se precizează, unele reglementări nu au fost aprobate. Printre acestea, dreptul de a-ți închide telefonul și toate dispozitivele de lucru în afara orelor de program.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol