Turiștii care vor să petreacă timp de calitate în natură, dar în special elevii și dascălii lor, au acum o nouă opțiune. În Valea Zânelor de lângă orașul Covasna a fost inaugurat un traseu tematic special. Este împărțit în „stații” marcate cu coduri QR, în spatele cărora se ascund informații cu privire la secretele pădurii, ale florei și ale faunei.

Traseul turistic nu este nou, dar a fost îmbunătățit recent cu ajutorul tehnologiei. Are 5,5 kilometri, include situl arheologic Cetatea Zânelor și poate fi parcurs lejer în aproximativ două ore.

Prin digitalizare, cei interesați pot afla ușor informații despre pădure, ce fel de arbori cresc pe parcursul traseului, ce floră și ce faună este specifică acelei zone (păsări, animale sau flori ce pot fi văzute pe traseu), precum și diverse curiozități, scrie CovasnaMedia.

Informațiile sunt structurate în trei limbi, română, maghiară și engleză, sub forma unui dialog interactiv și se obţin foarte ușor, scanând un cod QR cu telefonul.

„Nu am marcat un traseu turistic nou, ci am folosit unul existent, pe care am montat aceste «stații» cu panouri marcate cu cod QR. Aceste mici panouri au fiecare câte trei coduri QR corespunzătoare fiecărei limbi și, când scanezi, ți se încarcă pe telefon site-ul nostru, povestea respectivă, adică despre urs, cerb, lup, râs, apoi cu arbori, fag, molid, brad, apoi fructe de pădure, dar și cu importanța pădurii și tăierile sau tratamentele silviculturale.

Traseul se poate parcurge în aproximativ două ore, în ritm lejer și cu tot cu timpul aferent scanării și lecturii”, susține Tiberiu Andrei Poștoacă, președintele Asociației de Turism și Ecologie „CovAlpin”.

Coordonatorii demersului, printre care se numără și RomSilva, spun că apetitul tinerilor pentru utilizarea dispozitivelor mobile le-a dat ideea de a monta aceste 10 stații QR și de a face astfel ieșirea în natură mai atractivă și interesantă.

Traseul este amplasat într-o zonă accesibilă, în imediata vecinătate a oraşului Covasna, staţiune balneară de interes naţional. Există posibilitatea vizitării Cetăţii Zânelor, dar şi a principalelor atracţii turistice din zonă (Planul înclinat, Cascada Valea Zânelor, Balta Dracului, Izvoarele cu apă minerală).

Idei pentru săptămâna verde

Pentru grupurile de elevi este necesară o programare în prealabil, pentru a li se asigura un însoțitor pe traseu.

Începând cu acest an școlar, 2022-2023, elevii au în programa școlară ore de educație despre mediu și despre cum poate comportamentul uman afecta natura. Acest program se numește „Săptămâna verde” și este primul an în care elevii vor studia domeniul naturii. Programele naţionale „Şcoala altfel” şi „Săptămâna verde” se desfăşoară în perioada 27 februarie – 16 iunie 2023, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se face la decizia unităţilor de învăţământ.

Vizitatorii traseului sunt rugați să respecte cu strictețe Regulamentul de acces şi vizitare. Acesta este disponibil la scanarea codului QR de pe panoul informativ, amplasat la punctul de pornire.