2 decembrie 2020, 18:22

Telefonul mobil ar putea ajuta la depistarea unui accident vascular cerebral în câteva minute

Un nou instrument creat de cercetătorii de la Universitatea de Stat din Pennsylvania ar putea fi utilizat pentru a diagnostica un accident vascular cerebral. Cu ajutorul unui telefon mobil inteligent, dotat cu un algoritm de învățare automată, ar putea fi identificat un AVC pe baza unor anomalii ale capacității de vorbire și a mișcărilor musculare faciale ale pacientului, notează bioworld.com.

Instrumentul este bazat pe un algoritm de învățare automată, dezvoltat de cercetătorii de la Colegiul de Științe și Tehnologie al Informației din Pennsylvania și de la Spitalul Metodist din Houston. El ar putea reduce semnificativ timpul necesar medicilor pentru a diagnostica un accident vascular cerebral.

Fiecare minut contează pentru diagnosticare

„Când un pacient prezintă simptome de accident vascular cerebral, fiecare minut contează. Dar atunci când vine vorba de diagnosticarea unui accident vascular cerebral, medicii din camera de urgență au opțiuni limitate: trimit pacientul pentru scanări adesea costisitoare și consumatoare de timp sau apelează la un neurolog, care poate să nu fie disponibil imediat  pentru a efectua teste de diagnostic clinic “, a spus James Wang, profesor de științe ale informației și tehnologie la Penn State.

Noua abordare a echipei este prima de acest fel care analizează prezența accidentului vascular cerebral în rândul pacienților cu suspiciune de AVC, utilizând analiza de mișcare facială calculată și procesarea limbajului natural pentru a identifica anomalii ale feței sau vocii pacientului, cum ar fi obrazul căzut sau vorbirea neclară.

Rezultatele i-ar putea ajuta medicii din camera de urgență să-i determine să facă mai repede următorii pași. În cele din urmă, aplicația ar putea fi utilizată de îngrijitori sau pacienți pentru a face autoevaluări înainte de a ajunge la spital.

Cercetătorii au descoperit că instrumentul dezvoltat de ei a atins o precizie de 79% – comparabilă cu diagnosticul clinic de către medicii din camera de urgență, care utilizează teste suplimentare, cum ar fi scanările CT. Modelul ar putea ajuta la economisirea timpului prețios în diagnosticarea unui accident vascular cerebral, cu capacitatea de a evalua un pacient în doar patru minute.

Medicii folosesc în prezent o abordare binară pentru diagnosticarea accidentelor vasculare cerebrale: fie suspectează un accident vascular cerebral, trimitând pacientul pentru o serie de scanări care ar putea implica radiații; fie nu suspectează un accident vascular cerebral, trecând cu vederea pacienții care ar putea avea nevoie de o evaluare suplimentară.

Credit foto: Houston Methodist Hospital/bioworld.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.