23 septembrie 2023, 17:33

Telenovela continuă. Pentagonul a doborât un nou “obiect zburător”, deasupra Alaskăi. Despre el nu se știe nici măcar dacă era un balon sau nu

Președintele Joe Biden a declarat pentru CNN că doborârea vineri a unui „obiect la mare altitudine” care plutea deasupra Alaskăi „a fost un succes”, la scurt timp după ce oficiali americani din domeniul securității naționale au dezvăluit că armata americană a primit aprobarea pentru a întreprinde această acțiune.

Întrebări

Anunțul – care marchează a doua oară când avioanele de luptă americane au doborât un obiect care survola spațiul aerian al SUA în puțin mai puțin de o săptămână – vine după ce Administrația a fost supusă unei serii de întrebări cu privire la momentul în care Biden a luat decizia de a doborî un presupus balon spion chinezesc în largul coastelor Carolinei de Sud sâmbăta trecută.

De data aceasta, președintele a luat măsuri mai decisive pentru a doborî rapid obiectul din apropierea Alaskăi, dar întrebări-cheie privind originea obiectului și funcționalitatea acestuia rămân fără răspuns.

După ce obiectul a fost detectat pentru prima dată joi, avioane de luptă F-35 au fost trimise în sus pentru a investiga, potrivit unui oficial american.

Obiectul, a declarat coordonatorul Consiliului de Securitate Națională pentru comunicare strategică, John Kirby, în timpul unei conferințe de presă de la Casa Albă, zbura la o altitudine de 40.000 de picioare și „reprezenta o amenințare rezonabilă la adresa siguranței zborurilor civile”.

„În paralel cu efortul depus joi de avioanele F-35, avioanele de luptă au intrat din nou în contact cu obiectul vineri dimineață. Ambele angajamente au produs informații „limitate”, a declarat Kirby reporterilor.

Operațiunea de doborâre

„Am reușit să ridicăm câteva avioane de luptă și să îl înconjurăm înainte de a primi ordinul de a-l doborî, iar evaluarea piloților a fost că acesta nu era pilotat”, a adăugat Kirby.

Președintele a fost informat pentru prima dată joi seară „de îndată ce Pentagonul a avut suficiente informații”, a spus Kirby, adăugând că, la recomandarea Pentagonului, Biden a ordonat armatei „să doboare obiectul – și au făcut-o”.

Obiectul a fost doborât de avioane de vânătoare alocate Comandamentului de Nord al SUA. Iar oficialii americani au declarat că obiectul a fost doborât deasupra apelor înghețate ale Oceanului Arctic, în apropiere de granița cu Canada, la aproximativ 16 km de coasta de nord a Alaskăi. SUA se așteaptă să recupereze resturile, a declarat Kirby.

Biden, întrebat mai târziu, vineri, dacă are vreun comentariu despre obiectul doborât deasupra Alaskăi, a declarat pentru CNN: „A fost un succes”.

Un avion de vânătoare F-22 de la Baza comună Elmendorf-Richardson din Alaska a doborât obiectul „la ora 13:45, ora standard a Estului, astăzi, în spațiul aerian suveran al SUA, deasupra apelor teritoriale ale SUA”, a declarat vineri secretarul de presă al Pentagonului, generalul de brigadă al Forțelor Aeriene Pat Ryder.

El a precizat că obiectul a fost doborât de F-22 cu un AIM-9X, același tip de aeronavă și rachetă folosite pentru doborârea balonului din largul coastei Carolinei de Sud.

Obiectul nu părea să aibă niciun echipament de supraveghere, potrivit unui oficial american, ceea ce l-ar face atât mai mic și probabil mai puțin sofisticat decât balonul chinezesc doborât la sfârșitul săptămânii trecute.

Oficialii militari și-au exprimat încrederea că obiectul nu era un bun aparținând armatei sau guvernului SUA.

“Obiect”

Obiectul doborât deasupra Alaskăi era mult mai mic decât balonul de supraveghere chinezesc doborât sâmbătă deasupra apelor teritoriale. Sarcina utilă a balonului chinezesc doborât sâmbăta trecută a fost descrisă de oficialii americani ca fiind de mărimea a aproximativ trei autobuze, în timp ce obiectul de mare altitudine doborât vineri a fost descris ca fiind de mărimea unei mașini mici. SUA nu au atribuit cel de-al doilea obiect zburător niciunei țări sau entități.

„Îl numim obiect pentru că aceasta este cea mai bună descriere pe care o avem în acest moment. Nu știm cine îl deține – dacă este deținut de stat, de corporații sau de persoane private, pur și simplu nu știm”, a declarat Kirby.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol