22 august 2023, 15:11

Temperaturi de foc în România

În țară, situația meteorologică rămâne complicată în continuare, cel puțin pentru sud-estul României, unde temperaturile rămân foarte ridicate.

Ministerul român de Externe a emis, de altfel, un avertisment și pentru cei care vor să meargă în Franța, unde va fi cod roșu de caniculă și este extins un cod portocaliu de astăzi și până joi, iar în Portugalia autoritățile locale au anunțat până vineri riscul major de producere a unei incendii de vegetație.

Despre Grecia, nu mai vorbim, căci MAE a emis din nou atenționare de călătorie, pentru că autoritățile locale au anunțat pentru începutul acestei săptămâni menținerea riscului ridicat de producere a incendiilor de vegetație (gradul 5) în mai multe zone preferate de turiști. În plus, România trimite din nou pompieri la fața locului, pentru a ajuta la stingerea incendiilor. La fel, există mobilizare la nivelul Uniunii Europene, pentru a ajuta Grecia. De azi, aproape întregul teritoriu al Spaniei este sub avertizare de căldură extremă. Acest al patrulea val de căldură aduce temperaturi care depăşesc 42° şi va ţine până cel puţin joi.

Ce se întâmplă însă la noi în țară, în sud-estul României și în restul teritoriului, a explicat meteorologul de serviciu Diana Giurgiu, într-o intervenție la Radio România Actualități.

Realizator: Care este situația la noi? Luni a fost o zi toridă, cel puțin la București a fost cumplit.

Diana Giurgiu: Într-adevăr, luni în Capitală am atins 39 de grade şi am avut și acel indice temperatură – umezeală, ITU, ce a depăşit pragul critic de 80 de unități al disconfortului termic, după cum bine se știa, Bucureștiul, fiind inclus în acel cod portocaliu general privind acest val de căldura ce s-a intensificat, precum și disconfortul termic accentuat. Nu doar zona Capitalei s-a aflat luni sub incidența codului portocaliu, ci și județele Ilfov, Teleorman, Giurgiu, Ialomița, Călărași, Brăila și partea continentală a /judeţelor din/ Dobrogea. Aceste județe rămân și marți sub incidența acestui cod portocaliu privind, bineînţeles, acest val de căldură și caniculă. Aşteptăm aici în continuare temperaturi maxime de 37-39 de grade și, bineînțeles, acel disconfort termic accentuat, cu acel indice temperatură-umezeală, ITU, ce se va situa peste pragul critic de 80 de unități.

Realizator: Rămân temperaturile acestea ridicate și nopțile?

Diana Giurgiu: Într-adevăr, şi nopțile sunt nopți tropicale, cu temperaturi minime ce nu vor coborî în aceste județe sub 20-22 de grade.

Realizator: Ce se va întâmpla în restul teritoriului? Intemperii? Există pericolul să vină furtuni după aceste călduri puternice?

Diana Giurgiu: În restul teritoriului, dacă vorbim tot despre acest val de căldură, și marți în bună parte din țară, cu mici excepții, în judeţe mai mult de prin partea din nord și ușor din centrul țării, care nu se află sub incidența codului galben – restul țării se află sub incidența unui cod galben privind valul de căldură și disconfortul termic ridicat, aici maxime cuprinse în general între 33 şi 37 de grade, şi tot aici minime cam între 17 și 24 de grade.

Foarte important de precizat că acest val de căldură va persista în cea mai mare parte a țării pe tot parcursul săptămânii. În zilele următoare vom avea alternanțe de la o zi la alta.

Jumătatea săptămânii va veni cu o ușoară răcorire, mai scad valorile de temperatură, însă spre sfârșitul săptămânii tendința este tot de creștere a temperaturilor, mai ales a temperaturilor maxime. Însă dacă vorbim din punct de vedere al instabilității, pentru ziua de marți așteptăm ceva… furtunile acestea de vară, aceste ploi de vară însoțite de descărcări electrice, ceva intensificări de vânt pe la munte, pe sub munte, însă undeva marți spre miercuri să pătrundă dinspre nord-vest, iar miercuri să avem ceva perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică, mai multe la munte, pe sub munte şi local şi prin restul ţării.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol