3 septembrie 2023, 9:24

Temperaturile extreme din această vară sunt efectul direct al schimbărilor climatice, se arată într-un nou studiu

Un studiu recent publicat de o echipă de cercetători de la Imperial College London a utilizat date și simulări pentru a compara clima actuală cu cea din trecut, examinând perioadele din iulie, când căldura a fost cea mai intensă în diferite regiuni ale lumii: vestul Statelor Unite și porțiuni din Mexic, sudul Europei și China. Folosind modele computerizate avansate, au simulat un mediu fără efectele emisiilor din atmosferă, la temperaturile din lumea reală observate în timpul valurilor de căldură.

Studiul a concluzionat că temperaturile crescute cauzate de arderea combustibililor fosili este principalul motor al valurilor de căldură mult mai intense.

În urma simulărilor, s-a descoperit că valurile de căldură care au lovit sud-vestul și sudul Europei nu ar avea aproape nicio șansă să se întâmple în absența schimbărilor climatice.

Astfel, studiul a arătat că fenomenul încălzirii globale este factorul determinant care a făcut de cel puțin 1.000 de ori mai probabile valurile de căldură din Europa și America de Nord.

Încălzirea globală a cauzat, de asemenea, valul de căldură care a afectat de 50 de ori mai probabil anumite părți ale Chinei.

În fiecare caz, emisiile de gaze cu efect de seră, cauzate de activitatea umană, au amplificat temperatura cu aproximativ 2,5 Celsius în Europa, cu 2 Celsius în America de Nord și cu 1 Celsius în China.

Descoperirile confirmă consensul tot mai larg din rândul cercetătorilor potrivit cărora, cu cât planeta se încălzește, cu atât este mai probabil ca regiunile să se confrunte cu valuri de căldură paralizante, furtuni mai puternice și alte dezastre provocate de clima în schimbare.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol