Bitdefender Antispam Lab avertizează asupra celor mai recente tentative de înșelătorie prin email, care pun în pericol confidențialitatea și portofelele utilizatorilor.
Tendințele în materie de spam din iunie includ phishingul financiar, înșelătoriile de tip giveaway legate de călătorii și tentative de compromitere a conturilor de Spotify.
E-mailurile de phishing bancar pot păcăli utilizatorii să-și partajeze informații personale, financiare sau de securitate. Deși pot arăta la fel ca mesajele pe care le primești de la banca sau instituția financiară pe care o folosești (întrucât escrocii reproduc siglele, designul sau tonul unor e-mailuri similare), mesajele frauduloase folosesc întotdeauna un limbaj care transmite un sentiment de urgență și îți solicită să te conectezi pentru a preveni blocarea fondurilor sau a contului tău. Dacă primești un mesaj similar, nu accesa niciun link sau fișier atașat.
Analizează e-mailul cu atenție și compară adresa de e-mail a expeditorului cu corespondența anterioară pe care este posibil să o fi primit de la banca ta. De asemenea, ar trebui să verifici din nou site-ul web oficial al băncii (nu accesa niciodată linkurile din mesaj) sau să contactezi telefonic furnizorul tău de servicii de e-mail și instituția financiară pentru a raporta primirea unui astfel de mesaj fraudulos.
Înșelătoriile de tip giveaway legate de călătorii
Utilizatorii din Marea Britanie și SUA au fost vizați de atacuri prin care li se ofereau premii false, trimise aparent de Ryanair și American Airlines. Escrocii invită destinatarii să participe la un sondaj online și sunt informați că au câștigat un voucher de vacanță în valoare de 500 USD sau 500 GBP.
Dacă destinatarul decide să accepte oferta și să răspundă la câteva întrebări, i se va solicita să plătească o taxă de transport modestă, de 1,95 USD, pentru a primi cardul cadou.
Înșelătoriile prin email legate de călătorii se vor înmulți probabil în lunile de vară, deoarece milioane de utilizatori își plănuiesc vacanța mult așteptată. Indiferent dacă intenționezi să călătorești în străinătate sau nu, ai grijă la mesajele nesolicitate care îți promit premii mari, reduceri și recompense oferite de companii aeriene dacă ești de acord să completezi orice tip de sondaj. Acordă o atenție deosebită oricăror solicitări de a te conecta la contul tău de călător frecvent sau oricăror alte informații.
Atacuri de phishing pentru compromiterea conturilor de Spotify
Infractorii cibernetici urmăresc să obțină datele de autentificare ale utilizatorilor Spotify, informându-i că parola le-a fost resetată din cauza activității suspecte.
Este important de reținut că gigantul de streaming a afirmat pe site-ul său oficial că nu va solicita niciodată informații personale prin e-mail și că doar notifică utilizatorii despre activitatea din cont, cum ar fi noi autentificări sau noi membri de familie care folosesc serviciul.
În acest caz, deși mesajul alertează utilizatorii despre activitatea din contul lor, acesta solicită și informații de la destinatarul mesajului. Ca regulă generală, utilizatorii care primesc acest mesaj sau unul similar ar trebui să-l șteargă imediat. Iar dacă te îngrijorează în continuare o potențială compromitere, conectează-te la contul tău Spotify din aplicație sau browser și resetează-ți parola. Nu accesa niciun link sau fișier atașat din mesaje e-mail nesolicitate.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol