25 aprilie 2024, 7:20

Cum se schimbă turismul: mai multă tehnologie, igienă strictă, călători mai implicați

Oricâte restricții vor exista din cauza pandemiei și oricât se vor limita călătoriile în lume, oamenii vor dori mereu să exploreze, să iasă din perimetrul în care locuiesc. Booking.com a pus cap la cap date statistice despre 20.000 de călători din 28 de țări, pentru a face unele previziuni despre ce va însemna turismul în viitorii ani.

Spontehneitatea

Nu este o greșeală de scriere, ci un termen ce combină cuvintele „spontaneitate” și „tehnologie”. Conform cercetării realizate de Booking.com, mai mult de jumătate (64%) dintre călători consideră că tehnologia va juca un rol cheie în controlul riscurilor pentru sănătate în timpul călătoriilor. Când vine vorba despre cazare, 63% dintre călătorii la nivel mondial consideră că locurile de cazare vor trebui să utilizeze cele mai noi tehnologii pentru a-i face să se simtă în siguranță.

Flexibilitatea devine din ce în ce mai importantă: mai mult de jumătate (53%) dintre turiști, la nivel mondial, doresc opțiuni de rezervări last-minute (în ultimul moment) la restaurante.

Noile tehnologii precum realitatea virtuală (RV) vor trebui să fie adoptate de proprietarii de hoteluri, pensiuni și alte locuri de cazare. Peste o treime (36%) din comunitatea Booking.com afirmă că s-ar simți mai confortabilă să viziteze o destinație în care nu a mai fost niciodată dacă ar putea să arunce o privire înainte folosind RV.

Schimbări de la o zi la alta

Din moment ce restricțiile de călătorie se schimbă aproape de la un minut la altul, poate fi dificil să planifici o călătorie. Ca urmare, trei sferturi (74%) dintre călători au declarat că vor ca platformele de rezervare să crească transparența în ceea ce privește politicile de anulare,  rambursare și opțiunile de asigurare a călătoriei.

Oamenii sunt preocupați de siguranța sanitară a călătoriilor: 79% dintre turiști spun că vor lua mai multe măsuri de precauție datorate coronavirusului, atunci când pleacă în călătorii. Mulți (59%) vor evita anumite destinații ca să nu nimerească în aglomerații și 70% dintre oameni vor rezerva numai dacă știu care sunt politicile de sănătate și igienă.

Anul 2020 a fost sărac în călătorii peste hotare, dar majoritatea (65%) dintre călători au spus că abia așteaptă să plece la drum din nou. Turiștii au spus că intenționează să realizeze un număr similar de călătorii celui din 2019, atât pe plan intern, cât și pe plan internațional, în 12 luni de la ridicarea restricțiilor de călătorie din țara lor.

Din martie 2020, peste 65 de milioane de liste de destinații favorite au fost create pe Booking.com; călătorii au reținut în liste locurile în care ar dori să facă rezervări mai târziu, din peste 145.000 de destinații din întreaga lume.

Cele mai preferate destinații de către utilizatorii Booking.com, de la 1 martie 2020, grupate în funcție de țară. Selectați o țară pentru a vizualiza cele mai dorite destinații de la călătorii din acel loc. Pentru a vedea destinațiile de la toți călătorii, faceți click din nou pe țară pentru a o deselecta.

Turismul ajută la sănătatea mintală

Această perioadă dificilă le amintește oamenilor că vizitele în locuri străine sunt importante pentru stimularea sănătății mintale. Un sondaj din 2013, efectuat pe 483 de adulți americani, citat de National Geographic, a constatat că orice călătorie îmbunătățește empatia, energia, atenția și concentrarea. Planificarea unei călătorii este la fel de eficientă pentru stimularea creierului, arată un studiu realizat de Cornell University în 2014: așteptarea călătoriei crește substanțial fericirea, mai mult decât anticiparea cumpărării de bunuri materiale.

Un alt studiu publicat în 20 octombrie, care a analizat postările din social media ale femeilor care au făcut turism, arată că efectele călătoriilor includ:

  • fericire;
  • recunoștință;
  • relaxare;
  • claritate;
  • aprecierea naturii;
  • apartenență la comunitate.

Călătoriile în aer liber pot contribui puternic la bunăstarea femeilor și a familiilor. Acest lucru va fi deosebit de valoros pentru recuperarea sănătății mintale, după deteriorarea acesteia în timpul pandemiei.

Foto: Victor He (Unsplash)


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol