9 decembrie 2023, 9:40

Teorii vechi ale conspirației, componente ale noilor tendințe de wellness

Respingerea progreselor medicale, începând cu cele din secolul al XIX-lea, a devenit slogan pentru un număr tot mai mare de adepți ai conspiritualismului din zilele noastre.

Această mișcare a cunoscut o creștere semnificativă în timpul pandemiei de COVID-19.

Răspândirea fricii cu privire la vaccinări nu este singurul punct de acces în această lume ciudată a conspirației și dezinformării, în care influenceri de wellness, persoane predominant albe, din clasa de mijloc sau din cea superioară, promovează și vând idei și produse, fără nicio supervizare.

În această lume, oamenii sunt descriși drept creaturi asemănătoare unor zeități, imune la virusuri și cancere, iar cei care cad pradă bolii devin victime colaterale.

Mișcarea antivaccinare a început în momentul în care Edward Jenner a sistematizat știința vaccinurilor, dar curentul actual al fervorii anti-vaccin datează de la cercetările falsificate din 1998 ale medicului Andrew Wakefield, care făceau în mod fals legătura între vaccinări și autism, medic exclus din profesie.

Isteria din jurul vaccinurilor anti – COVID-19 a început cu luni înainte ca vreunul să fie disponibil, în mare parte din cauza dezinformării răspândite de „Plandemic”, scrie publicația ungară Qubit.

Din păcate, această tendință nu dă vreun semn de încetinire. Dezinformarea în privința sănătății precede probabil conștiința umană, deoarece să înțelegem care plante vindecă și care dăunează a durat milenii, fără avantajele mediilor controlate.

Deși nicio știință nu este perfectă, negarea sau respingerea progresului pe care l-am făcut este absurdă. Această dezinformare periculoasă, răspândită în cadrul comunităților de wellness și a celor spirituale, este folosită adesea în scopul vânzării de produse și ideologii.

Situația necesită o monitorizare mai atentă și o reglementare a acestor medii, pentru a asigura protejarea persoanelor vulnerabile, care pot fi influențate de aceste credințe conspiritualiste.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol