1 decembrie 2022, 1:53

Teroria relativității generale a lui Einstein a fost confirmată de un microsatelit francez

Cu prilejul prezentării primelor rezultate ale unei misiuni aflată încă în desfășurare condusă de agenția spațilă franceză (CNES), micul satelit Microscope a confirmat teoria relativității generale a lui Albert Einstein „cu o precizie fără precedent”, potrivit unui comunicat CNES.

Microsatelitul francez a fost lansat în spațiu în aprilie 2016 pentru a încerca să descopere o breșă în teoria elaborată în urmă cu un secol de celebrul fizician. Aflat la o distanță de 710 km de Terra, Microscope are misiunea de a testa în vid și în spațiu universalitatea căderii libere.

sursa: spaceflightnow.com

La începutul secolului al XVII-lea Galileo a elaborat teoria potrivit căreia toate corpurile, indiferent de masă sau compoziție, cad în același mod în gravitația terestră în condițiile unei frecări cu aerul neglijabile.  Ulterior, Albert Einstein a făcut din principiul echivalenței între gravitație și accelerație baza teoriei sale a relativității generale.

Pe Terra, principiul echivalenței a fost verificat cu un grad de precizie relativă de până la a 13-a zecimală. Obiectivul misiunii Microscope, care ar urma să dureze până la sfârșitul lui 2018, este de a ajunge la un grad de precizie de până la a 15-a zecimală.

sursa: daily.jstor.org

„În termeni de precizie, ne descurcăm deja de zece ori mai bine decât cele mai bune experiențe de pe Terra care au testat principiul echivalenței”, a declarat Pierre-Yves Guidotti, responsabil pentru proiectul de exploatare a Microscope la CNES.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol