28 septembrie 2023, 22:32

Terra ia sau pierde în greutate?

Oamenii de știință estimează că Pământul câștigă în fiecare an aproximativ 40.000 de tone de material din acumularea de praf meteoric și resturi din spațiu. De asemenea, se estimează că, în fiecare an, se pierd aproximativ 95.000 de tone de hidrogen gazos din atmosfera Pământului în spațiul cosmic.

Deși există și alte procese implicate, cum ar fi pierderea de masă datorată decăderii radioactive în miezul Pământului (aproximativ 160 de tone pe an) și pierderea de heliu din atmosferă (aproximativ 1.600 de tone pe an), acestea sunt efecte mici. Anual, cantitatea de masă lansată pe orbita Pământului este neglijabilă în comparație cu acestea, de ordinul a câteva sute de tone.

O estimare arată că Pământul pierde aproximativ 50.000 de tone de masă în fiecare an. Pare foarte mult, dar, întrucât masa Pământului este de aproximativ 5,97 miliarde de miliarde de tone, ar dura aproximativ 120.000 de miliarde de ani pentru ca aceasta să dispară complet, la această rată de pierdere. Este vorba de o durată echivalentă cu de multe milioane de ori vârsta Pământului. Prin urmare, această pierdere de masă nu are niciun efect asupra planetei Pământ sau asupra oamenilor.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol