29 martie 2024, 2:49

TEST: Cât de bine poți evalua inteligența celor din jurul tău

Inteligența este o parte complexă bazată pe un ansamblu de caracteristici și influențe. În fiecare zi, cercetătorii află noi informații despre factorii care afectează procesele mentale, iar unele dintre ele chiar ar putea să te surprindă.

Dacă vrei să descoperi puterea ta de a evalua inteligența celorlalți, poți începe să faci acest test:

*Pentru început, ai nevoie de o foaie și un pix în care să notezi cu ADEVĂRAT/FALS pentru a obține un rezultat corect la final.

1. O frunte înaltă este semnul unui coeficient de inteligență ridicat.

ADEVĂRAT FALS

2. Cel mai mare copil al unei familii tinde să aibă un coeficient de inteligență mai ridicat decât cei care îl urmează.

ADEVĂRAT FALS

3. Fetele obțin scoruri mai mari la testele de inteligență decât băieții.

ADEVĂRAT FALS

4. Inteligența are puține în comun cu starea de sănătate, succesul la locul de muncă și dezvoltarea socială.

ADEVĂRAT FALS

5. Dacă o persoană este creativă, sunt șanse mai mari ca ea să fie totodată inteligentă.

ADEVĂRAT FALS

6. Persoanele care învață mai greu își amintesc mai bine informațiile asimilate decât persoanele care învață repede.

ADEVĂRAT FALS

7. Sugarii care se nasc prematur tind să dezvolte un coeficient de inteligență sub medie.

ADEVĂRAT FALS

8. Anotimpul în care te-ai născut îți influențează coeficientul de inteligență.

ADEVĂRAT FALS

9. De vreme ce gândim cu creierul, îmbunătățirea musculaturii nu ne va îmbunătății cu nimic gândirea.

ADEVĂRAT FALS

10. Îți poți stimula activitatea mentală dacă bei puțin alcool.

ADEVĂRAT FALS

* Pentru a calcula scorul, acordă un punct fiecărui răspuns de mai jos care corespunde cu ceea ce ai scris tu.

Răspunsuri:

  1. Fals; 2. Adevărat; 3. Fals; 4. Fals; 5. Fals; 6. Fals; 7. Fals; 8. Adevărat; 9. Fals; 10. Fals. Testul se bazează pe cercetări clinice și experimentale.

Scor de 6-10 puncte: Citești cu ușurință coeficientul de inteligență (IQ) a persoanelor din jurul tău. Doar analizând câteva elemente de bază reușești să fi un bun evaluator al inteligenței umane.

Scor de 5-0 puncte: Ai unele idei depășite despre cum pot fi influențate capacitățile mentale și poți judeca greșit coeficientul de inteligență (IQ) a persoanelor din jurul tău. Dacă îți dorești să descoperi mai multe despre inteligența umană, citește explicațiile de mai jos.

Explicații:

1. FALS. Studiile de craniometrie nu au scos la iveală nici o legătură între dimensiunea creierului și coeficientul de inteligență.

2. ADEVĂRAT. Un studiu efectuat pe 1000 de adolescenți, susține că IQ-ul descrește de la primul la ultimul născut. Unii specialiști spun că primul născut beneficiază de o dezvoltare prenatală mai bună. Alții cred că primul născut beneficiază mai mult timp de compania părinților decât frații și surorile care îl urmează.

3. FALS. La testele generale de inteligență, băieții obțin scoruri mai mari decât fetele. Însă, aceste diferențe încep să dispară către maturitate.

4. FALS. Psihologul Lewis Terman a efectuat studii de follow-up asupra a mii de copii și a descoperit că, cei care au IQ-ul mai mare sunt mult mai sănătoși, nivelul de adaptare social și mental este bun, și implicit se bucură de mai mult succes pe plan profesional.

5. FALS. Un cercetător a descoperit că nu există nici o corelație între creativitate și coeficientul de inteligență.

6. FALS. Cei care învață mai greu au din start un coeficient de inteligență mai redus, în consecință, memoria lor are o capacitate mai limitată. Oamenii își amintesc cel mai bine lucrurile pe care le înțeleg, așadar, persoanele cu un grad redus de înțelegere au nevoie de un timp îndelungat pentru a asimila informațiile noi.

7. FALS. Chiar dacă cei care se nasc prematur încep viața cu reacții perceptuale și mentale sub medie, ei recuperează acest handicap pe măsură ce cresc la dimensiunile normale.

8. ADEVĂRAT. Psihologii Florence Goodenough și Clarence ills au descoperit, în urma unor studii, că bebelușii născuți vara prezintă un IQ mai ridicat decât cei care se nasc în celelalte anotimpuri. Dezvoltarea intrauterină este mai bună în perioada sezonului rece.

9. FALS. Un tonus muscular bun sporește calitatea funcțiilor mentale. Mai mult de-atât, o anumită tensiune musculară facilitează procesul de învățare. Totuși, oboseala sau o tensiune prea mare interferează cu capacitatea de a învăța și judeca.

10. FALS. Chiar și în cantități mici, alcoolul este un depresor neural. Deși induce relaxarea musculară prin inhibarea anumitor centri nervoși, întârzie atât timpul de reacție cât și funcțiile cerebrale.

Inspirat din: „Teste de personalitate” de Salvatore V. Didato


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol