27 august 2023, 4:06

Testul AI de 2 minute care îți arată cât de predispus ești să fii păcălit de dezinformare

Psihologii de la Universitatea din Cambridge au dezvoltat primul „test de susceptibilitate la dezinformare” validat: un test rapid de două minute care oferă o indicație solidă despre cât de vulnerabilă este o persoană la a fi păcălită de tipul de știri fabricate care inundă spațiile online, scrie phys.org.

Testul, dovedit că funcționează printr-o serie de experimente care implică peste 8.000 de participanți, care au avut loc pe parcursul a doi ani, a fost implementat de organizația de sondaje YouGov pentru a determina cât de susceptibili sunt americanii la titlurile false.

Testul “MIST” a fost dezvoltat pe baza unor experimente cu peste 8000 participanți, pe parcursul a doi ani.

Utilizat într-un sondaj de opinie, noul test a constatat că, în medie, cetățenii adulți din SUA au clasificat corect două treimi (65%) dintre titlurile de știri ce le-au fost prezentate ca fiind factuale sau false.

În mod surprinzător, s-a constatat ca generațiile mai tinere ce petrec mai mult timp în mediul online, precum cei din generația Z și millennials, sunt și cei mai vulnerabili la dezinformare, având mari dificultăți în a detecta știrile false.

Doar 11% dintre tinerii cu vârsta între 18 și 29 de ani au obținut un scor mare (mai mult de 16 titluri corecte), în timp ce 36% au obținut un scor scăzut (10 titluri sau mai puține corecte).

În schimb, 36% dintre cei de 65 de ani sau mai mult au obținut un scor mare, în timp ce doar 9% dintre adulții în vârstă au obținut un scor scăzut.

Studiul care prezintă MIST validat este publicat în revista Behavior Research Methods , iar sondajul este publicat pe site – ul YouGov din SUA .

Cercetătorii doresc ca publicul să se testeze singur: https://yourmist.streamlit.app/ .

„Dezinformarea este una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă democrațiile în era digitală”, a declarat profesorul Sander van der Linden, autor principal al studiului MIST și șeful Cambridge Social Decision-Making Lab.

„Vedem cum falsitățile online creează sisteme de credințe polarizate în națiunile majore și consecințele, cum ar fi încercarea de insurecție de pe Capitol Hill”.

„Pentru a înțelege unde și cum să luptăm cel mai bine cu dezinformarea, avem nevoie de o modalitate unificată de măsurare a susceptibilității la știrile false. Acesta este ceea ce oferă testul nostru”, a spus van der Linden, autorul noii cărți Foolproof .


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol