20 aprilie 2024, 12:55

Testul care îți arată dacă ești dependent de telefon

Nu mai e o noutate că smartphone-ul reprezintă o sursă de informare constantă caracterizat drept o extensie a personalității noastre. Cu toate că dispozitivele sunt extrem de utile și ne ușurează viața considerabil, există și aspecte negative care tind să treacă neobservate.

Te-ai întrebat vreodată cât de dependent ești?

Un studiu recent realizat de cercetătorii din S.U.A., Brazilia și Franța realizat cu 4418 participanți, cu vârsta între 16 și 65 de ani ne arată în ce constă dependența față de aceste dispozitive ce se manifestă preponderent în cazul tinerilor. Rezultatele au arătat că 33% din participanți sunt mai preocupați de telefon decât de a petrece timp cu cei dragi, iar 60% dintre aceștia spun că e important să ai o viață și dincolo de telefon.

sursa: https://playtech.ro

Cei din generația Y și mai ales generația Z (născuți după jumătatea anilor 1990) sunt mult mai dependenți de propriile smartphone-uri. Potrivit unui studiu realizat de Google, 91% din tinerii cu vârste sub 25 de ani utilizează smartphone-ul, faţă de 24% în urmă cu 4 ani. Pentru aceştia, smartphone-ul a început să înlocuiască şi computerul; utilizarea computerului a scăzut de la 88% în 2012 la 79% în 2016.

Dependența de telefon este considerată noua fobie a omului modern ce se manifestă printr-o senzaţie intensă de teamă şi anxietate resimţită atunci când telefonul mobil nu se află în proximitatea proprietarului. Această boală se numește nomofobie (engl. nomophobia – no mobile phone phobia) și afectează 66% din purtătorii de telefoane mobile, potrivit unui studiu publicat de SecurEnvoy – o companie britanică specializată în sisteme pentru dispozitive mobile.

sursa: https://noizz.ro

Specialiștii ne avertizează că fenomenul a luat amploare în ultimii ani și că ar trebui să luăm în considerare gravitatea acestuia. „Adicţia este o chestiune serioasă şi este important să nu o subapreciem aşa cum fac unii oameni când spun că sunt «dependenţi» de o emisiune TV sau de ciocolată“, spune dr. Brian Johnson, psihiatru specialist în dependenţe şi director în cadrul Universităţii de Medicină SUNY Upstate din SUA, citat de MSN Money, conform adevărul.ro.

În contextul în care smartphone-ul a împlinit 10 ani de la prima sa apariție, cei de la Motorola au realizat o campanie care se numește „Tu deții telefonul sau el te deține pe tine?”, unde puteți afla care este gradul de dependență față de telefonul mobil. Testul poate fi accesat pe platforma campaniei phonelifebalance.

 

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol