21 iunie 2024, 7:47

Timișoara: Programul evenimentele care marchează 34 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989

Primul oraș liber de comunism marchează anul acesta 34 de ani de la Revoluția anticomunistă din 1989. Zilele acestea au loc tot felul de manifestări care ne amintesc de lupta timișorenilor pentru libertate.

Pentru a marca 34 de ani de la Revoluția anticomunistă din 1989, la Timișoara au fost pregătite mai multe evenimente de către instituțiile de cultură din subordinea Primăriei Timișoara, Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, Centrul de Proiecte, Filarmonica Banatul, asociațiile de revoluționari, instituții de învățământ și alți actori sociali.

Pe lângă slujbele de comemorare, clasicul Marș al Eroilor sau pornirea sirenelor, vor mai avea loc proiecții de film, lansări de carte, expoziții, concerte de colinde etc.

În seara de 16 decembrie, în Piața Victoriei va avea loc un moment de reculegere și aprinderea „candelelor nemuririi”, scrie Tion.

În 17 decembrie, o zi de doliu, la Catedrala Mitropolitană va avea loc slujba de pomenire a eroilor martiri. În 18 decembrie, va fi organizat un pelerinaj la monumentele Memorialului Revoluției.

PROGRAM

15 Decembrie

ora 13, Vernisajul expoziției „Gulag”, realizată de Platforma pentru Memorie și Conștiință Europeană; organizator: Asociația Memorialul Revoluției; cofinanțatori: Ministerul Culturii, prin Centrul de Proiecte Timișoara, Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din Polonia și Fundația Națională Poloneză. Curator: Wojciech Bednarski (PMCE).

ora 13:45, Lansarea revistei „Noua Revistă a Drepturilor Omului (NRDO)” nr.4/2023 și decernarea Premiului revistei pe anul 2023 – Gabriel Andreescu. Organizatorul evenimentului este Asociația Memorialul Revoluției, iar cofinanțator este Ministerul Culturii, prin Centrul de Proiecte Timișoara.

ora 14:30, Asociația „15 decembrie, ziua solidarității româno-maghiare” organizează o prezentare și o dezbatere. Cofinanțator este Ministerul Culturii, prin Centrul de Proiecte Timișoara.

ora 15:15, Lansare de carte „Adio CEAUȘESCU. Trei tineri din Romagna dincolo de Cortina de Fier”, de Andrea Riceputi și Maurizio Paganelli, organizată de Asociația Memorialul Revoluției.

ora 16, proiecție film „Dittatura Last Minute – Aventurile unor italieni în Est” (premiul pentru Cel mai bun film, la San Diego Movie Awards, California). Organizatorul este Asociația Memorialul Revoluției, iar cofinanțator în acest caz este tot Ministerul Culturii, prin Centrul de Proiecte Timișoara.

În Piața Victoriei

ora 17, program artistic organizat de Casa de Cultură a Municipiului Timișoara:

Concert de colinde Paula Seling & Corala Contrast,
Festivalul coral „Leru-i, Doamne, Ler”
Corul „Harmonia Christi”, Liceul Catolic „Gerhardinum”

Tot din data de 15 decembrie, până în 22, pe Podul Maria veți putea admira o expoziție de fotografii semnate Constantin Duma, unul dintre cei mai de seamă fotoreporteri ai Timișoarei.

16 Decembrie

ora 10, Memorialul Revoluție organizează „Ziua Porților Deschise”, cu vernisajul expoziției „Timișoara văzută prin alți ochi”, dedicată persoanelor cu deficiențe de vedere. Cofinanțator este Ministerul Culturii, prin Centrul de Proiecte Timișoara, iar partener este Asociația Comunitară GIS Timișoara.

ora 12, în Foaierul Operei Naționale Române are loc vernisajul unei expoziții cu lucrările participante la concursul de arte vizuale. Expoziția poate fi vizitată în intervalul orar 12-21. Organizator: Asociația A.L.T.A.R.-1989, partener: Liceul de Arte Plastice Timișoara.

ora 14, în Foaierul Operei Naționale Române are loc premierea elevilor câștigători la concursul de istorie și arte vizuale și proiecția filmului „Timișoara, remember 89”. Organizator: Asociația A.L.T.A.R.-1989, partener: Liceul de Arte Plastice Timișoara.

ora 15, în Sala Capitol a Filarmonicii „Banatul” are loc clasica Ședință festivă a Consiliului Local Timișoara.

ora 16, tur istoric – Tramvaiul Revoluției/ Timiș 2 – din Piața Regina Maria se pornește într-un tur istoric și literar alături de scriitorii Viorel Marineasa și Gabriel Timoceanu.

ora 17, program artistic în Piața Victoriei, organizat de Casa de Cultură a Municipiului Timișoara:

  • Colinde și cântece tradiționale de Crăciun
  • Colindători din Balsa, Hunedoara
  • Asociația pentru Promovarea Tradițiilor
  • Spectacol Ansamblul „Timișul”& invitații: Cornelia și Lupu Rednic, Angelica Flutur, Dan Necșa și Carmen Popovici-Dumbravă

ora 18, Galeria Poli Druckeria organizează Marșul Eroilor. La fel ca în fiecare an, motto-ul este „Cine uită e complice!

ora 19, la Filarmonica „Banatul” are loc „In memoriam. Laborator de idei și sunete”. Invitați sunt Neculai Constantin-Munteanu și Emil Hurezeanu. Urmează Recviem „In memoriam” dedicat victimelor comunismului, dirijor: Gabriel Bebeșelea, soliști: Luiza Fatiol, Martiniana Antonie, Marius Budoiu, Adrian Sâmpetrean.

ora 20, în Piața Victoriei are loc un moment de reculegere și aprinderea „candelelor nemuririi”. Organizatorul este Asociația A.L.T.A.R.-1989.

ora 23:45, Biserica Martirilor Sfânta Liturghie cu priveghere.

17 Decembrie – ZI DE DOLIU

ora 9, la Biserica Martirilor are loc ceremonia de depunere de coroane.

ora 11:30, la Catedrala Mitropolitană are loc Slujba de pomenire a eroilor martiri.

ora 13, la Cimitirul Eroilor are loc depunerea de coroane în memoria eroilor martiri și parastas. Organizator: Asociația 17 Decembrie, a răniților și familiilor îndoliate din Revoluția 1989.

18 Decembrie

ora 9:30, Slujbă de comemorare, la Capela Eroilor

ora 10, CIRCUIT 89: Concurs interactiv, de tip „treasures hunt”, despre Revoluție, pentru liceeni. Coordonatori: Mihai Moise și Anca Berlogea („Cursa prin istorie”).

ora 10, Pelerinaj la monumentele Memorialului Revoluției din Timișoara, organizat de Asociația Memorialul Revoluției.

ora 19, „Zile Roșii, Nopți Albe”, spectacol de teatru, Teatrul Portabil Timișoara; organizator: Asociația „Memorialul Revoluției”.

ora 19:30, în Piața Victoriei are loc showul de lasere „NOI VREM SĂ FIM!”, organizat de Casa de Cultură a Municipiului Timișoara.

19 Decembrie

ora 18,ieri ŞI astăzi”, spectacol de teatru, scenariu și regie Rareș Rusan, moment organizat de Asociația Memorialul Revoluției.

ora 17:30, la Sala Lira are loc lansarea de carte Radu Reja, „Revoluția sufletelor noastre”.

ora 18, la Sala Lira seara continuă cu un concert de colinde de CORALA CONTRAST, în memoria martirilor Revoluției

20 Decembrie

ora 12, Piața Victoriei, declanșarea sirenei pentru a marca dobândirea de către Timișoara a statutului de oraș liber de comunism.

ora 16:30, la Cinema Timiș are loc premierea concursului CIRCUIT 89, apoi proiecții de scurtmetraje despre Revoluție. Urmează prezentarea documentarului de animație „LI8E9”.

ora 18, ROCK FOR REVOLUTION. SONATIC – ROCK-ING – REZIDENT EX & ANSAMBLUL „TIMIȘUL


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol