19 aprilie 2024, 14:18

Tinerii pasionați de cultura niponă, așteptați la Școala de Vară a CSRJ-AH. Organizator, despre educația japoneză: „Regulile sunt făcute pentru ca societatea să funcționeze”

Tinerii pasionați de cultura japoneză au program în vara aceasta. În perioada 15-19 iulie va avea loc cea de-a 11-a ediție a Școlii de Vară a Centrului de Studii Româno-Japoneze.

Conform paginii de Facebook a evenimentului, programul școlii de vară va cuprinde cursuri de limba japoneză (pentru începători, intermediari și avansați); cursuri de origami; cursuri de ceremonia ceaiului; cursuri de literatură tradițională japoneză; cursuri de îmbrăcăminte tradițională japoneză; și cursuri de etichetă în afaceri.

Alexandra Baranyi la un curs de limba japoneza pentru incepatori

Alexandra Baranyi la un curs de limba japoneză pentru începători

Ce își propun organizatorii

Șerban Georgescu, coordonatorul CSRJ-AH și directorul Departamentului de Studii Asiatice din cadrul Universității Româno-Americane, oferă pentru editiadedimineata.ro toate detaliile pe care trebuie să le cunoască persoanele dornice să participe la școala de vară.

Rugat să prezinte locația evenimentului de anul acesta și un scurt istoric al celorlalte locuri vizitate de participanții la edițiile anterioare ale școlii, Șerban povestește: „Luni, 15 iulie, va începe cea de a unsprezecea ediție a Școlii de Vară a Centrului de Studii Româno-Japoneze. Fiecare ediție a școlii noastre de vară a reprezentat și o altă destinație pentru participanți, în România (Cluj, Timișoara, Sibiu, Maramureș, Bucovina) sau în apropiere (Budapesta, Balcic). De data aceasta am ales să rămânem la București, la Universitatea Româno-Americană”.

Întrebat ce surprize îi așteaptă pe cei care vor participa la eveniment, directorul CSRJ-AH se declară entuziasmat de o prezență în premieră în București a unui profesor celebru. „Vom avea invitați patru profesori nativi japonezi, și încă patru români (între care și subsemnatul). Doi dintre profesorii japonezi vin tocmai de la Cairo, Morita sensei și Takeuchi sensei. Dacă Morita sensei este o figură cunoscută la București, fiind unul dintre cei mai buni profesori ce au predat vreodată limba japoneză la noi, domnul Takeuchi vine în premieră în România, și abordează și o temă în premieră, cel puțin la Școala de Vară: poezia japoneză clasică, waka. Am mai avut cursuri de haiku la edițiile precedente, dar poezie waka se regăsește pentru prima dată în structura cursurilor. Participanții de anul acesta vor mai putea studia, în afara de limba japoneză, ceremonia ceaiului, despre îmbrăcămintea tradițională japoneză, origami, literatura japoneză și comunicare.”, dezvăluie Șerban.

Ce trebuie să știm despre Japonia

Într-un cadrul unui interviu acordat editiadedimineata.ro, Șerban și-a exprimat admirația față de respectul pe care japonezii îl au față de reguli. „Japonia este singurul loc unde, în ciuda globalizării simt întotdeauna că sunt într-o cultură complet diferită, guvernată de alte principii, cu un simț estetic aparte și unde lumea nu simte în niciun caz aceeași flexibilitate față de reguli ca aici, în România. Cred că acest lucru este cel mai important de ținut minte, faptul că regulile nu se negociază. Regulile sunt făcute pentru ca societatea să funcționeze, iar ca acest lucru să se petreacă nu există prea multe note de subsol, excepții, scurtături sau norme speciale pentru fiecare în parte.”, a mărturisit directorul CSRJ-AH.

Cover foto: Șerban Georgescu și Kouju Nakamura sensei la cursul de etichetă în afaceri


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol