CITIRE

Topul celor mai ciudate frici. Tu ai vreo fobie?

Topul celor mai ciudate frici. Tu ai vreo fobie?

Fobia reprezintă o teamă ce nu poate fi explicată și care persistă în subconștientul oamenilor. Aceasta poate fi stârnita atât de o anumită situație, cât și de anticiparea ei. Unele se instalează și doar dacă te gândești la ele.

Pentru a face față fobiilor, există un număr mare de tratamente. Eficacitatea acestora depinde atât de individ, cât și de tipul de afecțiune de care suferă. Una dintre metodele de tratament este chiar expunerea la fobie: pacientul este pus să-și înfrunte teama pentru ca acesta să își dea seama că obiectul de care se teme este absolut inofensiv. De asemenea, se poate apela la tratament medicamentos sau psihoterapie.

Printre fobii se numără teama de înălțime sau de spații închise, dar sunt unele de-a dreptul bizare, printre care:

  • ablutofobie – Teamă patologică de a se spăla sau de a face baie, asociată cu teama de apă caldă sau apă rece, de apă în general (hidrofobie sau acvafobie), teamă de a fi văzuți goi, de vătămare a pielii de către apă; aceasta duce la evitarea de a se spăla pe perioade lungi de timp.
  • chionofobie – Teamă patologică de (fulgi de) zăpadă.
  • ecleziofobie – Teamă patologică de biserică, de biserici în general, sau de organizații religioase. Se referă și la teamă patologică de preoți, pastori, lideri religioși, sau clerul în general.
  • eleuterofobie – Teamă patologică de libertate. Aceste temeri s-au observat după Războiul Civil din Statele Unite, atunci când mulți foști sclavi s-au întors să lucreze pentru stăpânii lor, deoarece ei nu au vrut (sau nu au putut) să fie liberi. În mod similar, condamnații eliberați din închisoare comit altă infracțiune, cu scopul de a se întoarce la închisoare sau bolnavii psihici se întorc în spitalele din care au fost externați.
  • ideofobie – Teamă patologică de idei.
  • pedofobie – Fobie determinată de prezența sugarilor sau a păpușilor semănând cu aceștia, în schizofrenie.
  • tocofobie – Teamă patologică de naștere.
  • eozofobie – Teamă patologică de ivirea zorilor.
  • crematofobie – Frică patologică de bani
  • dextrafobie – Teamă patologică, nemotivată, față de orice obiect amplasat în dreapta bolnavului.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.