15 aprilie 2024, 9:37

Terapia virtuală poate trata acum anxietatea, depresia și fobiile

Potrivit unui studiu recent efectuat de Institutul de Management și Statistică Medicală, cele mai frecvente tulburări psihice în România sunt anxietatea, depresia și tulburările psihosomatice. Cu toate acestea, mersul la psiholog este văzut de cele mai multe ori ca un subiect tabu. Dacă mai punem la socoteală și că în România nu există suficiente centre și medici specialiști, atunci am putea obține o imagine dezolantă.

Există însă vești îmbucurătoare, deoarece o nouă formă de terapie ar putea lua locul mersului la psiholog. Este vorba de tratamentul depresiei, anxietății și fobiilor cu ajutorul realității virtuale.

sursa: vrtherapynews.com

Cum funcționează? Ei bine, pentru a trata teama de înălțime, de exemplu, poate fi simulat un mediu virtual al unui mall cu șapte etaje și podea parțial de sticlă. Etajul al șaselea include o secțiune fără balustradă pentru a induce un nivel ridicat de anxietate, dar și siguranța. Simulatorul pentru cei care se tem de zbor se poate recrea un întreg aeroport și experienta de zbor. Important este că în tot acest timp, persoanele care vor experimenta realitatea virtuală nu vor fi în niciun pericol.

Într-un studiu din 2016, condus de profesorul Daniel Freeman de la Oxford, s-a constatat ca persoanele cu paranoia care au fost expuse treptat la mai mulți pasageri dintr-un tren virtual au avut un sentiment redus de amenințare și, ce este important, acest sentiment de siguranța s-a transmis și în lumea reala.

Realitatea virtuală a început în ultima vreme să capete o importanță sporită, fiind folosită și de către studenții la medicină de la Universitatea din California în scopuri educative. Cu ajutorul realității virtuale se pot recrea lumi multi-senzoriale, în care utilizatorii navighează în medii simulate, tridimensionale (3D), interacționând cu obiecte și cu alți oameni.

Citește și… O nouă tehnologie introdusă în SUA ar putea revoluționa modalitatea de înțelegere a medicinei

 

[Sursa imagine: genesisvr.com]


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol