29 mai 2023, 18:55

Topul celor mai interesante descoperiri științifice ale anului 2018

Jurnaliștii de la Science News au alcătuit recent un top al celor mai uimitoare descoperiri științifice ale anului 2018. Fie că vorbesc despre investigații din cele mai îndepărtate colțuri ale Universului sau fie că s-au concentrat asupra rezolvări unor mistere ale geneticii și anatomiei umane, descoperirile cercetătorilor din anul 2018 s-au concntrat într-un clasament inedit.

ADN-ul îi dă de gol

Criminaliştii americani au folosit o metodă prin care, pe baza secvenţelor de ADN, suspecţi în cazuri vechi de zeci de ani pot fi verificaţi prin compararea materialului genetic provenit de la descendenţii acestora, potrivit Mediafax.

Kilogramul a fost redefinit pe baza constantei lui Planck

În urma unor teste de laborator, etalonul care stabilește kilogramul în Sistemul Internațional al Unităților de Măsură a stabilit faptul că instrumentele de măsură actuală a masei au pierdut în greutate. Reprezentanții din 57 de state s-au întruni în luna noiembrie, la Versailles (Franța), pentru a vota un nou set de norme pentru stabilirea sistemelor de măsurare. Acest lucru va fi posibil în urma realizării unor canale ce includ și anumite constante fundamentale. Detalii aici.

Primii copii cu structura genetică editată

Un om de ştiinţă chinez a stârnit controverse după ce a anunţat că a creat primii copii, gemene care s-ar fi născut în luna noiembrie, a căror structură genetică a fost editată. Criticii metodei au spus că este prea devreme pentru aşa ceva, iar un pericol pe termen lung este apariţia unor copii creaţi la comandă. Mai multe detalii despre această realizare găsiţi aici.

Vaccinul împotriva Ebola a fost testat într-o zonă afectată de război

Personalul medical a reuşit pentru prima dată să introducă un vaccin experimental împotriva Ebola salvând vieţi în mijlocul războiului din Republica Democratică Congo unde a izbucnit o epidemie de Ebola, peste 45.000 de persoane fiind vaccinate.

Bebeluş născut de o femeie cu uterul transplantat de la o donatoare decedată

Detaliile despre prima reuşită în domeniu au fost publicate în ultima lună a anului 2018, într-un articol din jurnalul medical The Lancet. Medicul suedez Mats Brannstrom este un pionier în domeniul transplantului de uter. Opt bebeluşi s-au născut astfel, iar mamele au fost supuse însă unor transplanturi de uter de la donatoare în viaţă. O femeie din Brazilia a avut un transplant de uter prelevat de la o donatoare decedată, din cauza unui accident cerebral, la vârsta de 45 de ani, şi care născuse trei copii. La şapte luni de la transplant, după fertilizare in vitro, femeia a rămas însărcinată şi a naştere unei fetiţe sănătoase, prin operaţie cezariană. Detalii la acest link.

NASA a lansat o sondă spaţială care va analiza atmosfera Soarelui

În luna august, NASA a lansat sonda Parker. Scopul misiunii este de a răspunde problemelor legate de diferenţele de temperatură dintre atmosfera şi suprafaţa Soarelui. Sonda se va apropia, în 2025, la doar 6 milioane de kilometri de suprafaţa solară, pe dparte cea mai mică distanţă la care s-a aflat vreodată un obiect produs de om. Sonda spaţială va folosi gravitaţia planetei Venus pentru a se apropia tot mai mult de Soare. Tot ce trebuie să ştii despre sonda Parker la acest link.

Salvarea copiilor prinşi într-o peşteră din Thailanda a entuziasmat lumea

În luna iunie, musonii au inundat o peşteră din nordul Thailandei, izolând un grup de 12 copii şi antrenorul care îi însoţea într-o excursie. După ce operaţiunile de salvare au fost pe punctul de a fi abandonate, specialiştii au fost nevoiţi să analizeze riscurile legate de compoziţia geologică a peşterii, de epuizare a rezervelor de oxigen şi nevoia eventuală de a folosi sedative. Cum copiii nu erau obişnuiţi cu scufundările, a fost nevoie de administrarea ketaminei şi valiumului pentru a evita atacurile de panică în timp ce străbăteau apa murdară din peşteră. Pe 10 iulie, ultimii trei membri ai echipei de fotbal şi antrenorul lor au fost scoşi din peşteră, după mai mult de două săptămâni petrecute acolo. Detalii despre operaţiunea de salvare găsiţi aici.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol