20 aprilie 2024, 8:22

Topul celor mai răspândite mituri despre coronavirus. OMS: „Usturoiul nu ucide virusul”

În spațiul online și nu numai au început să circule tot felul de mituri în legătură cu noul coronavirus. Organizația Mondială a Sănătății a publicat o listă cele mai vehiculate mituri referitoare la protejarea și tratarea bolilor declanșate de COVID-19.

Explicațiile OMS arată faptul că usturoiul nu ucide coronavirusul, iar infectarea cu acesta nu poate fi tratată doar cu picături de nas sau antibiotice. Cu toate acestea, așa cum era de așteptat, putem intra în contact cu colete sau plicuri din China deoarece, spun specialiștii, virusul nu trăiește pe suprafețele acestora. Mai jos găsiți explicații din surse sigure pentru cele mai multe dintre curiozitățile sau speculațiile oamenilor, potrivit Libertatea. 

  • Sunt uscătoarele de mâini mai eficiente în uciderea coronavirusului?

Răspunsul este categoric nu. Acestea nu sunt eficiente, iar pentru a vă proteja de virus este recomandat să vă spălați cât mai des pe mâini sau să folosiți soluții pe bază de alcool atunci când acest lucru nu este posibil.

  • Razele UV ale lămpilor de sterilizare pot să omoare coronavirusul? 

Razele UV sunt dăunătoare pielii, chiar dacă sunt utilizate pentru sterilizarea mâinilor, pentru bronz sau orice alt motiv. Acestea pot provoca sensibiliza pielea, pot provoca iritații sau în cele mai rău cancer de piele.

  • Sunt eficiente scanerele termice în detectarea persoanelor infectate? 

Acestea pot depista dacă persoanele testate au avut sau nu o febră mai mare de 37 de grade Celsius, provocate de infectarea cu coronavirus. Dacă o persoană ce se presupune a fi infectată nu prezintă aceste simptome, testul nu poate detecta dacă au intrat în contact cu virusul, întrucât febra apare între 2 sau 10 zile de la infectare.

  • Folosirea alcoolului sau a clorului pe piele ține departe coronavirusul? 

În niciun caz. Pulverizarea cu alcool sau clor pe tot corpul nu poate ucide virușii care au intrat deja în organism. Mai mult stropirea cu aceste soluții pot provoca unele iritații pe piele și pot fi dăunătoare pentru atât pentru haine cât și pentru ochi sau gură.

  • Pot intra în contact cu un colet din China? 

OMS anunță faptul că este în regulă să primești o scrisoare sau un pachet din China. Potrivit studiilor, virusul nu poate supraviețui multă vreme pe suprafețele obiectelor.

  • Dacă mănânc usturoi scap de coronavirus? 

Nimic mai fals. Usturoiul este considerat un aliment cu proprietăți anti-microbiene, însă nu există dovezi științifice care să ateste această afirmație.

  • Cura cu ulei de susan este bună împotriva infectării cu coronavirus? 

Cura cu ulei de susan nu ne ajută să scăpăm de coronavirus, ne spun experții. Doar dezinfectații și soluțiile chimice pe bază de alcool și clor ne pot ține la distanță de infectarea cu COVID-19, dar au impact aproape nul dacă le punem pe piele sau sub nas. Este important să dezinfectăm frecvent cu aceste soluții suprafețele cu care intrăm în contact, doar așa ne putem proteja.

Sursă Foto: unica.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol