27 aprilie 2024, 19:24

Tradiții elene în Dobrogea: Vasilopita sau căutarea după bănuțul norocos

La Biserica Greacă ”Methamorphosis” din Constanța, Comunitatea Elenă Elpis a pregătit plăcinta Sfântului Vasile, Vasilopita, pe care a tăiat-o și a împărțit-o membrilor comunității, prietenilor, marii familii a constănțenilor, pentru ca binecuvântarea să se aștearnă întregul an asupra tuturor.

Iar bănuții norocoși, din plăcintă, și-au găsit calea către cei care îi meritau.

Într-o zi superbă de 21 ianuarie, biserica Greacă „Methamorphosis” din Constanța a fost locul scăldat de soare în care familia multietnică a Constanței s-a reunit, informează Radio Constanța.

Zeci de oameni, părinți, copii și bunici, au venit să ia o bucățică din prăjitura Sfântului Vasile cel Mare.

Elena Guriotis, membră a comunității grecești susține că, în 1998, a găsit bănuțul din plăcintă și de atunci îl ține la loc de cinste.

Vasilios se numește rege, iar pita este o pâine rotundă cu un bănuț și se numește Vasilopita. Cine va găsi bănuțul va avea un an îmbelșugat, un an cu noroc, cu sănătate.

Poate sărbătoarea de azi îmi va aduce și mie acest noroc pentru anul care urmează. Bineînțeles că ne bucurăm pentru fiecare copil sau adult care primește acel bănuț și îi va purta noroc. Cum am câștigat și eu cu ani în urmă și chiar mi-a purtat noroc în anul respectiv.

Pe noi nu scrie greci, scrie români!

Președintele Comunității Elene din Constanța, Anton Traian Antoniadis, a subliniat că sărbătoarea Vasilopitei este dedicată întregii comunități constănțene.

”Nu contează cine trage bănuțul, cui îi iese bănuțul din prăjitură, contează spiritul, să știți! Pe noi nu scrie greci, scrie români!

După o slujbă înălțătoare, a venit și momentul mult așteptat. Vasilopita a fost sfințită și fiecare constănțean prezent la eveniment a primit o bucătică din ea. Anul acesta au fost ascunși 7 bănuți de argint, în 7 prajiturele”, spune părintele.

Tradiția Vasilopitei este legată de momentul în care poporului păstorit de ierarhul Vasile cel Mare în zona Cezareei Capadociei i s-a impus plătirea unei taxe împovărătoare, în timpul unei foamete. Familiile au fost nevoite să renunțe la bijuterii, monede și obiecte de valoare.

Sfântul Vasile a mers la împărat, apărând cauza poporului. La rugămintea sa, împăratul a anulat taxa și i-a returnat episcopului averea oamenilor.

Neștiind cui i se cuvenea fiecare obiect în parte, Sfântul Vasile a decis să fie pregătită o mare plăcintă în care să fie puse toate obiectele.

După Sfânta Liturghie a binecuvântat și a tăiat plăcinta, dând fiecărui om câte o felie. În mod miraculos, fiecare și-a primit lucrurile la care fusese nevoit să renunțe.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol