23 iunie 2024, 21:14

Tradiții și obiceiuri de „Înălțarea Domnului”. Ce trebuie să faci azi

Azi, 17 mai, se celebrează una dintre cele mai mari sărbători ale Bisericii Creștină Ortodoxă, „Înălțarea Domnului”!

Aceasta are loc la 40 de zile de la „Învierea Domnului” și vizează mai multe tradiții, pe care oamenii le-au păstrat de-a lungul anilor. Aceste obiceiuri diferă de la zonă, la zonă.

Cea mai cunoscută tradiție, care desigur, este respectată de toți creștinii, constă în vopsirea ouălor de culoare roșie, sfințite la biserică și apoi împărțite celor mai sărmani.

În anumite locuri ale țării, se obișnuiește să se ducă frunze de nuc la biserică, simbolizând frunzele purtate de Isus în momentul înălțării. După sfințirea lor la biserică, se păstrează în casă.

Prin alte părți, tinerii merg prin pădure în căutarea frunzelor de alun, pe care le folosesc ca plante tămăduitoare împotriva diferitelor afecțiuni.

O altă tradiție foarte cunoscută în rândul celor credincioși ține de mersul la biserică, iar pe drumul de întoarcere acasă, împărțind pentru sufletele celor ridicați la ceruri.

Sursa: teotrandafir.com

Iar un ultim obicei legat de Înălțarea Domnului, este rugăciunea, nu orice fel de rugăciune, ci una care inspiră faptul  că Înălțarea Domnului este una dintre cele mai profunde. Iată cum sună această rugăciune

“Stăpâne Doamne Iisuse Hristoase, Cel Ce, pogorându-Te din cer la cele de pe pământ ca om, ai înălţat, ca un Dumnezeu milostiv, firea noastră cea căzută, Cel Care apoi ai străbătut tăria cerului şi ne-ai unit pe noi cu Tatăl, la Tine cădem cu smerenie şi ne rugăm, Mântuitorule: trimite peste noi toţi Duhul Tău cel dătător de har, de lumină, de iubire şi de pace lăuntrică!

Goneşte de la noi, ticăloşii, gândurile rele care ne tulbură, căci ştii, Cunoscătorule de inimi, cât de mare este războiul lăuntric la care suntem supuşi. Vindecă rănile noastre sufleteşti şi luminează ochii cugetelor noastre! Tu ştii că însetează de Tine inimile noastre ca un pământ uscat! Aşadar, trimite harul Tău, Doamne, ca să ne sature foamea şi să ne adape setea, căci pe Tine Te dorim şi de Tine însetăm, Lumina Adevărului, Dătătorul mântuirii.

Ajută-ne, Doamne, să ne trezim din somnul greu al păcatului şi să ne înălţăm cugetele şi simţirile noastre la cer, pentru a ne împărtăşi şi noi de bucuria veacului ce va să fie. Amin!”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol