27 ianuarie 2022, 4:17

Transport feroviar civilizat în România? Cât costă și ce presupune un astfel de business? Răspunsurile vă vor surprinde

Se poate să circuli în condiții normale, cu trenuri care să vină și să plece la timp, să ai parte de curățenie în vagoanele de tren și de călători civilizați, la un preț rezonabil?

Emisiunea ”Ediția de dimineață”, realizată de Lucian Mîndruță la Digi24, în parteneriat cu site-ul editiadedimineata.ro, a ajuns la Craiova, la Radu Zlatian, director cercetare dezvoltare la Softrans, operator feroviar privat.

Un dialog, pe care îl veți putea urmări duminică de la 10:30, la Digi24,  dar și aici, la finalul articolului, un dialog deloc tehnic și obositor, dar de o sinceritate debordantă. Un interlocutor care nu se ferește de întrebări și nici nu oferă răspunsuri care să gâdile urechile și ego-urile telespectatorilor.

Nu, Radu Zlatian spune lucrurilor pe nume: biletele la operatorul privat sunt subvenționate de stat, căci un preț normal ar fi de  trei, patru ori mai mare decât cel actual. Ce ar însemna asta? Nu și-ar permite decât foarte puțini să circule cu transportul feroviar.

Ce piață este aceasta, ce business, cât e profitabil? Ei, aici vă lăsăm să urmăriți dialogul, căci vă va pune pe gânduri. Veți afla lucruri interesante, cu siguranță.

Dar oare pot avea parte românii de un transport feroviar civilizat? De ce în trenurile Softrans este mai curat decât în altele? Care este secretul? Simplu: se muncește mai mult. La fiecare cap de linie se face curățenie serioasă. În timpul transportului, cineva se ocupă de menținerea curățeniei, iar la fiecare sfârșit de zi se face curățenie generală.

Civilizația nu vine de la sine, ci se învață, se impune, chiar, prin coerciție de tot soiul. Se întâmplă și la Softrans.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

 1. Gabriel Alexandru Pintea

  4 ianuarie

  De ce garniturile celor de la Softtrans sunt mai curate simplu nu au in parcul de material rulant decat 4 sau 5 rame electrice si circula pe un singur traseu, respectiv Craiova-București-Brasov -Constanta si retur .

 2. Am vazut cate ceva la TV. Ultima parte cu „coercitia” mi-a placut, ii dau dreptate : daca omul nu e educat si nu vrea – prin educatie – sa respecte regulile , trebuie obligat. Adica pedepsit ! Dar ca sa se ajunga aici trebuiesc organe de control care sa constate abaterea si s-o sanctioneze !
  Aici e marea hiba la noi. Ca legi bune avem destule dar… nu-i cine sa constate incalcarea lor si sa-i sanctioneze pe contravenienti !
  Un prieten din Ungaria mi-a povestit cum, mergand la un Mall, a vazut o „bretea” mai scurta cu sens interzis si a mers pe ea. Dupa trei zile i-a venit amenda acasa insotita de imaginile captate pe camera video !
  De ce la altii se poate si la noi nu ? O fi „neconstitutional”? Sa intrebam CC?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.