16 aprilie 2024, 5:13

Tranziție energetică: O fabrică de bere din Spania produce energie din resturi de hamei

De zeci de ani, majoritatea apelor uzate de la fabrica de bere Mahou San Miguel din orașul Lleida, în nord-estul Spaniei, s-au scurs în canalizare.

Acum, afluenții sunt folosiți pentru a genera energie și căldură pentru fabrica de bere, care participă la un proiect de cercetare finanțat de UE și este menit să facă din apele uzate o resursă reutilizabilă.

Mahou San Miguel, principalul producător de bere din Spania, utilizează apă pentru a curăța instalațiile de bere din Lleida, precum și pentru a spăla rezervoarele de fermentare și sticlele vechi înainte de a le recicla și reumple.

Drept urmare, apele uzate sunt pline de materie organică – așa-numita biomasă – cum ar fi bere veche sau resturi de hamei și cereale care pot fi transformate în biogaz, scrie Horizon, revista de cercetare și inovare a UE.

„În apele uzate, avem energie sub formă de biomasă sau căldură și care poate fi recuperată”, spune dr. Anne Kleyböcker, cercetătoare la centrul de cercetare în domeniul apei KWB din Berlin, în Germania.

Apele uzate industriale conțin și alte materii, cum ar fi nutrienții care ar putea fi valoroși din punct de vedere economic, atât timp cât pot fi găsite metode de a-i extrage.

Kleyböcker ajută la coordonarea proiectului finanțat de UE care reunește organizații de cercetare, universități și întreprinderi din diverse țări ale UE, printre care Danemarca, Franța, Grecia și Italia. Participanții din afara UE provin din Israel, Norvegia și Regatul Unit.

Fezabilitatea tehnologiilor dezvoltate în laborator

Denumit ULTIMATE, acest proiect cu durata de 53 de luni este coordonat de institutul de cercetare în domeniul apei numit KWR și urmează să se deruleze până în octombrie 2024.

Proiectul se concentrează asupra unor instalații-pilot din industria alimentară și a băuturilor, industria petrochimică și biotehnologie. Potrivit dr. Gerard van den Berg, manager de proiect și șef de echipă la KWR, obiectivul este de a demonstra fezabilitatea tehnologiilor dezvoltate în laborator pentru extragerea pe scară largă a materiilor din apele uzate.

La un centru de prelucrare a citricelor din Grecia și la un producător de ulei de măsline din Israel, instalațiile-pilot extrag compuși din plante, cum ar fi polifenoli și antioxidanți, care pot fi utilizați ca vopsele, aditivi alimentari, suplimente și compuși chimici pentru producție.

Mai la nord, o instalație chimică din Franța explorează în ce măsură substanțele chimice și metalele, cum ar fi sulful și molibdenul, pot fi recuperate din apa folosită pentru spălarea gazelor generate de incinerarea deșeurilor. Și mai la nord, există o instalație demonstrativă la distileria de whisky Glenmorangie din regiunea Highlands, în Scoția.

Aceasta extrage amoniac și fosfor spre a fi folosite ca îngrășăminte pentru culturile locale de ovăz și recuperează căldura pentru a o reutiliza în acest proces de la un reactor care produce biogaz din ape uzate. De asemenea, apele uzate sunt purificate, astfel încât să poată fi refolosite pentru curățarea distileriei.

Eficiența acestor activități din punctul de vedere al costurilor variază, iar în anumite cazuri, trebuie să se facă mai multe pentru creșterea beneficiilor economice. În orice caz, importanța de fond a acțiunilor este că deschid calea către o metodă nouă și mai sustenabilă de desfășurare a operațiunilor industriale.

Utilizarea biogazului produs din deșeurile fabricii de bere pentru a genera electricitate și căldură la fața locului s-a bucurat de un asemenea succes, încât compania a decis să extindă bioreactorul.

Aceasta va include o etapă testată în cadrul proiectului ULTIMATE pentru îmbunătățirea producției de biogaz, încurajând dezvoltarea unui tip diferit de microorganisme, cele electroactive.

În prezent, circa 2% din necesarul de energie al fabricii de bere poate fi acoperit de sistemul cu biogaz. Pe viitor, acest procent ar putea crește la circa 6%.

Sursa foto: Deak Istvan

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol