CITIRE

Trei ani de la Colectiv. 153 DE SECUNDE – Te...

Trei ani de la Colectiv. 153 DE SECUNDE – Teatru contemporan insipirat de povestea unei supraviețuitoare

Teatru contemporan inspirat de povestea uneia dintre supraviețuitoarele dramei de la Colectiv

Piesa de teatru „153 de secunde” este inspirată de povestea uneia dintre surpaviețuitoarele tragediei de la Colectiv, Tedy Ursuleanu, și dezbate una dintre problemele societății actuale, aceea a validării sociale și a acceptării la nivel de grup a indivizilor. Astfel, spectacolul dezvăluie comportamentul și dinamica individuală și de grup într-o situație de criză colectivă.

Proiectul a venit la inițiativa regizoarei Ioana Păun și a fost cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și realizat în parteneriat cu ARCUB. Acesta va fi prezentat pe 27 și 28 octombrie, de la ora 19.00, la Centrul Național al Dansului din București.

Tedy Ursuleanu

 

În urma unei documentări complexe – care a adunat mărturii ale supraviețuitorilor, informații din presă, opinii ale unor sociologi și psihologi sau date legate de alte catastrofe internaționale – spectacolul 153 de secunde pornește de la povestea supraviețuitoarei Tedy Ursuleanu.

Rolul protagonistei este interpretat de actrița Denisse Moise, în vărstă de 27 de ani. Absolventă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și specializată în arhitectură la Universitatea din Birmingham, Denisse a realizat proiecte cu mesaj socio-politic atât în teatru – spectacole precum “Miracolul de la Cluj” sau “De fapt eram eu”, cât și în film – chiar de la debutul său, în “Câteva conversații despre o fată foarte înaltă”.

Denisse Moise

 

“Nu este un spectacol care să expună publicul în mod explicit la accidentul din Colectiv. Lumea cunoaște mai tot ce ține de incendiu și de consecințele lui. Vrem să facem următorul pas, spre înțelegerea schimbării, a posibilității ei, a moștenirilor culturale sistemice care ne mențin resemnarea“, spune Ioana Păun, inițiatoarea și coordonatoarea acestui proiect.

„Sistemul” devine personaj principal în piesa Ioanei Păun, cu o construcție abstractă, dar care face trimitere exactă la dimensiunile containerului care era amplasat la intrarea în clublul Colectiv și care a fost cauza blocajului din timpul incendiului. Containerul are o voce proprie, care se inserează repetitiv în poveste și care construiește condiția și contextul mental care domină realitatea tinerilor din România – fix și totuși avid de schimbare.

Format dintr-un grup de 15 actori, personajul colectiv, cel de-al treilea element central al acestui spectacol, produce, prin acțiuni repetitive, o continuă stare de mișcare, evocând senzația de conexiune dar și de instabilitate.

153 de secunde va fi prezentat pe 27 și 28 octombrie, de la ora 19.30, la Centrul Național al Dansului din București. Biletele costă 35 de lei – preț întreg, respectiv 20 de lei – preț redus. Biletele se găsesc online la www.cndb.ro/spectacole/153-de-secunde. Proiectul este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național și ARCUB și co-produs de CNDB.

 

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.