25 aprilie 2024, 6:46

Trei elevi români concurează la Olimpiada Geniilor din America. Cu ce invenții vor să cucerească lumea?

Trei elevi ai Colegiului National „Octavian Goga” din Sibiu participă în perioada 17-22 iunie la Olimpiada Geniilor, competiție organizată de către Universitatea Oswego din statul New York.

Alexandru Radac, Daniel Marpozan și Codrin Muntean sunt elevi în clasa a X-a la matematică-informatică și fac parte din echipa herotech, coordonată de profesoara de fizică Florentina Ileșan. Elevii prezintă în America două proiecte, un robot și un sistem inteligent de economisire a energiei electrice. Liceenii au creat un robot care să salveze oamenii dintr-un incendiu. Robotul are un braț care se poate întinde pentru a salva oamenii aflați în pericol. De altfel, echipa va prezenta un sistem inteligent de economisire a energiei electrice, care va controla luminile dintr-o casă.

Într-un interviu acordat recent editiadedimineata.ro, Florentina Ileșan a prezentat povestea celor două proiecte cu care elevii români se prezintă în America: „Primul proiect are la bază construirea unui robot, care va participa la două probe, una în care va trebui să îndeplinească o misiune autonomă, iar a doua în care el va fi teleghidat de echipă. Este un robot pompier, care trebuie să intervină într-un incendiu, să salveze victime, fără să pună în pericol viaţa vreunui pompier. Al doilea proiect oferă o soluţie la economisirea energiei electrice, care se poate monta în orice casă, numit Smart House Lighthning. Este un sistem inteligent pe bază de bariere în infraroşu, prin care se controlează în mod automat luminile dintr-o locuinţă şi care ţine evidenţa numărului de persoane din încăpere. Pentru implementare se montează un modul pe uşa de la intrare, care monitorizează nevoia de electricitate în funcţie de numărul de persoane dintr-o încăpere. Macheta proiectului a fost prezentată și premiată la Concursul Național PlayEnergy. Calificarea la Olimpiada Geniilor vine după o activitate competițională susținută de către cei trei elevi în domeniul fizicii aplicate, matematicii și informaticii, pe parcursul celor doi ani de când colaborăm”.

Sursă cover foto: Calea Europeană


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol