15 septembrie 2024, 3:30

Trist. România rămâne pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de cazuri de tuberculoză

Tuberculoza rămâne o problemă majoră de sănătate publică la nivel mondial, tocmai de aceea Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei, marcată pe 24 martie, își propune sensibilizarea opiniei publice și încurajarea investițiilor în domeniul combaterii bolii.

În ciuda progreselor din ultimii 20 de ani, România se menține pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul de cazuri noi și recidive de tuberculoză înregistrate anual.

Potrivit raportului din 2022 publicat de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), România se afla pe locul șase ca număr absolut de cazuri, după Federația Rusă, Ucraina, Uzbekistan, Turcia și Kazakhstan, scrie Tion.

Conform estimărilor OMS, un sfert din populația lumii e infectată cu bacilul tuberculozei, anual îmbolnăvindu-se cca. 10 milioane de oameni.

Tuberculoza rămâne cel mai de temut ucigaș infecțios la nivel mondial, în fiecare zi peste 4.300 de persoane pierzându-și viața din cauza acestei boli care poate fi prevenită și vindecată.

Data de 24 martie a fost aleasă pentru a marca Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei, întrucât în această zi, în urmă cu 141 de ani, bacteriologul german Robert Koch a anunțat descoperirea bacilului tuberculozei, deschizând astfel calea spre diagnosticarea și vindecarea acestei boli.

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei urmărește sensibilizarea opiniei publice cu privire la consecințele acestei afecțiuni asupra sănătății publice, dar și a impactului pe care îl are în plan social și economic. Sloganul ales în acest an este „Da! Putem elimina TB!”.

„Comunitatea medicală internațională își propune să inspire speranță și să încurajeze investiții crescute în domeniul combaterii acestei boli, o implementare mai rapidă a noilor recomandări ale OMS, adoptarea inovațiilor care să ajute la un tratament cât mai eficient, acțiuni accelerate în lupta împotriva TB, dar și o colaborare multisectorială pentru eliminarea acestei maladii.

Similar cu trendul endemiei la nivel național, în Timiș, în anul 2022, această boală a atins valori sub media pe țară, de 38.7 procente la suta de mii de locuitori (272 de cazuri).

O problemă reală de sănătate publică rămâne însă tuberculoza chimiorezistentă, care ridică serioase obstacole în controlul TB în întreaga lume.

Dacă în prezent, în România, tuberculoza cu tulpini sensibile are o rată de vindecare de peste 83% (în județul Timiș de 85,9%), cea cu tulpini rezistente la medicamentele cele mai eficiente are șanse de vindecare destul de reduse, sub 50% la nivel național (similar și la nivelul județului Timiș)”, precizează dr. Adriana Socaci, președinte secțiunea TB a Societății Române de Pneumologie.

foto: Spitalul Victor Babeș Timișoara

În România, Ministerul Sănătății consideră tuberculoza o problemă majoră de sănătate publică, motiv pentru care intervenţiile făcute prin Programul Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei urmăresc asigurarea gratuită a serviciilor centrate pe pacient (prevenție, diagnostic, tratament și activități de informare, educare, comunicare) în conformitate cu recomandările OMS.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol