20 mai 2024, 6:12

Trump e în elicopter, părăsește Casa Albă. Europa respiră ușurată VIDEO

Ciutată încheiere de mandat, elegant spus. O predare de ștafetă la Washington, care ar fi trebuit să se desfășoare într-o atmosferă de fast și calm, da, calm. O ”inaugurare”, cum ne-am obișnuit să îi spunem instalării oficiale a unui președinte american ales, la care să participe președintele în exercițiu, care să se retragă elegant, cum îi stă bine unui om care participă la exercițiul democratic al alegerilor și pierde.

N-a fost să fie, atât președintele Donald Trump, cât și Prima Doamnă, Melania, au decis să fie altfel. Să nu țină cont de protocol. Și nici de reguli. Cum s-a mai întâmplat, de altfel, și în timpul mandatului prezidențial. Unicul, marca Donald Trump.

Trump a decis să nu participe la inaugurarea succesorului său la Casa Albă, încălcând astfel una dintre cele mai vechi tradiții ale republicii americane și transferului pașnic de putere.

Este pentru prima oară în ultimii 151 de ani când un președinte refuză să participe la ceremonia de învestire a succesorului său. Ultima oară, un astfel de eveniment s-a petrecut în 1869, când președintele Andrew Johnson a refuzat să participe la învestirea succesorului său, Ulysses Grant.

Donald Trump a decis să plece cu câteva ore înaintea ceremoniei oficiale de învestire a lui Joe Biden, cel ce va fi cel de-al 46-lea președinte al Statelor Unite ale Americii. Melania, care s-a remarcat prin etalarea de ținute vestimentare elegante, dar și prin muțenie și inacțiune în mandatul soțului, nu a vrut să interacționeze cu noua Primă Doamnă, nu a ținut cont de protocol, nu a dorit să îi prezinte Casa Albă. Decizii. Caractere.

Europa răsuflă ușurată, la urcarea lui Trump în elicopterul de pe peluza Casei Albe, pe care o părăsește.

Uniunea Europeană a lansat un apel viitorului preşedinte american Joe Biden pentru a forma un ”nou pact fondator” cu Europa lucrând asupra unor chestiuni precum pacea, securitatea, prosperitatea, libertatea şi drepturile omului.

Europa ”are un nou prieten la Casa Albă după patru ani lungi” ai preşedinţiei Trump, a afirmat şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în faţa Parlamentului European, cu câteva ore înaintea învestirii lui Joe Biden în funcţia de preşedinte al SUA.

Această zi aduce veşti bune: SUA revin şi Europa este pregătită de reînnoire cu un vechi partener de încredere pentru a da o nouă viaţă preţioasei noastre alianţe”, a adăugat ea.

Eurodeputații salută inaugurarea lui Joe Biden ca o oportunitate pentru Europa de a consolida legăturile UE-SUA și de a aborda provocările și amenințările comune la adresa democrației.

Europarlamentarii au dezbătut miercuri inaugurarea lui Joe Biden în funcția de președinte al SUA și situația politică din Statele Unite alături de președintele Consiliului European, Charles Michel, și de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

La rândul său, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că relaţia transatlantică, ce a suferit mult în ultimii patru ani, poate fi acum revitalizată.

La rândul său, preşedintele german Frank Walter Steinmeier şi-a exprimat, miercuri, „marea uşurare” legat de învestirea în postul de preşedinte al SUA a lui Joe Biden, afirmând că acest sentiment este împărtăşit de „multă lume” din Germania.

„Ne bucurăm ca Statele Unite, ca partener indispensabil, să fie din nou, pe viitor, alături de noi în numeroase probleme – lupta comună şi solidară împotriva pandemiei de COVID-19, protecţia climei pe plan mondial, chestiunile de securitate”, a afirmat Steinmeier într-un mesaj video, cu câteva ore înainte de inaugurarea lui Biden.

Acesta a asigurat că pe viitor „divergenţele de vederi nu ne vor separa, ci ne vor determina să căutăm şi mai intens soluţii comune”.

Preşedintele german a menţionat pe de altă parte că, „oricât de mare ar fi azi bucuria, nu trebuie să uităm că populismul a reuşit să seducă şi cea mai puternică democraţie a lumii„.

Primul discurs al lui Biden nu va fi despre Donald Trump

Primul discurs al lui Joe Biden ca preşedinte al SUA nu va fi despre Donald Trump, a declarat miercuri o purtătoare de cuvânt a preşedintelui ales, cu câteva ore înaintea începerii ceremoniei de inaugurare, relatează agenţia DPA, preluată de agerpres.ro.

Am petrecut mult mai puţin timp vorbind, gândindu-ne şi preocupându-ne de Donald Trump decât cred, am impresia, cei mai mulţi oameni”, a declarat la postul CNN viitoarea secretară de presă a Casei Albe, Jen Psaki.

Va fi un discurs care va privi în perspectivă”, a adăugat ea despre discursul pe care Biden îl va susţine după ce va fi învestit la ora 17:00 GMT.

Discursul se va axa pe teme de unitate, dar ”nu ne aşteptăm ca oamenii să se unească peste noapte”, a explicat Jen Psaki, subliniind că ideea este ‘‘să ne îndreptăm către o abordare mai unificatoare’‘.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol