26 aprilie 2024, 9:56

Tu știi de ce copilul tău e violent? Motive și recomandări

Copiii care afirmă că au fost loviți cu palma sau urecheați de părinți, spun într-o măsură semnificativ mai ridicată că au exclus din grup, au umilit sau agresat fizic un alt copil.

Tot mai mulți copii au un comportament violent încă de la o vârstă fragedă. Este un lucru normal sau ar trebui să ne facem griji? „Vorbitul și amenințările nu ne sunt de folos, în schimb trebuie să înțelegem fenomenul“, consideră expertul revistei germane Focus, Aida S. de Rodriguez.

Ea oferă șase explicații și recomandări pentru pornirile agresive ale copiilor, care lovesc fără să stea pe gânduri. “Copiii lovesc când te aștepți mai puțin. Tentativa de a le explica greșeala nu este de folos. Părinții sunt șocați și nu înțeleg”, explică Rodriguez, mamă a trei copii și autoarea cărții „Fizica Relațiilor“.

Lovesc fiindcă vor să fie văzuți

Copiii mici vor să fie permanent în centrul atenției. Agresivitatea este modul lor de a trage un semnal de alarmă că nu li se acordă suficientă atenție. Copiii vor să fie văzuți. Se nasc cu această necesitate și ea este determinantă pentru dezvoltarea și supraviețuirea lor. În astfel de cazuri, transmiteți mereu copilului: “Te văd. Sunt aici pentru tine”.

Lovitul este un mijloc de comunicare

Mulți copii comunică fizic. Câteodată o lovitură înseamnă doar “vreau să mă joc”. Fiți cât mai mult în prezența copilului. Nu îl lăsați singur. Astfel puteți împiedica în cele mai multe momente pornirile agresive.

Lovesc din frustrare

Cei mai mulți copii sunt suprasolicitați de propriile emoții. Din lipsa unor strategii pentru soluționarea problemelor, ei aleg violența, de multe ori din frustrare. Nu încetați să îl consolați și să fiți permanent un exemplu pozitiv.

Lovesc fiindcă au fost loviți

Mulți copii devin violenți fiindcă asta au văzut în jurul lor sau fiindcă au fost ei înșiși victimele unor forme de violență fizică. În astfel de cazuri, luați în calcul varianta unei asistențe terapeutice adecvate și o observare atentă a anturajului în care se află copilul.

Lovesc fiindcă le lipsește integrarea senzorială

Aceasta definește procesarea lucrurilor din jur, un proces neurologic care ne face să conștientizăm ce e în jurul nostru și să acționăm ca atare. Unor copii le lipsește acest simț. În astfel de cazuri este indicată vizitarea unui terapeut, dar nu strică nici înscrierea copilului la cursuri de echitație, înot sau cățărare.

Lovesc fiindcă ai pătruns în perimetrul lor de confort

Copilul devine violent și încearcă să își protejeze integritatea. Dacă se simt amenințați sau cineva refuză să le accepte distanța, atunci lovesc fără ezitare. Adulții trebuie să fie atenți și să își analizeze propriul comportament. Dacă există un conflict între copii, acesta trebuie rezolvat cu empatie. Părinții trebuie să înțeleagă că ”un copil nu lovește fiindcă e violent”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol