17 septembrie 2023, 17:31

Tururi ghidate gratuite la deschiderea Castelului Ugron din inima Transilvaniei

Castelul Ugron din Zau de Câmpie îşi va deschide porţile în fiecare sfârşit de săptămână, timp de o lună.

În această perioadă, Asociaţia AntePortum va organiza tururi ghidate pentru cei care doresc să afle istoria acestui edificiu, aflat acum în administrarea Muzeului Judeţean Mureş.

”A fost odată ca niciodată un sat fermecător în inima Câmpiei Transilvaniei: Zau de Câmpie. Acolo se afla un diplomat care a călătorit prin lume timp de peste 32 de ani: István Ugron.

A lucrat în Turcia parfumată cu mirodenii, în Egiptul plin de viață, în Italia pitorească, în America strălucitoare și în Rusia îndepărtată.

Unii cred că a construit un castel de o frumusețe romantică înainte de Primul Război Mondial pentru a-și dovedi dragostea pentru o domnișoară franceză.  Alții cred că fiica țarului rus ar fi fost invitată să devină doamna moșiei din Zau de Câmpie.

Oricare ar fi adevărul, István Ugron nu s-a căsătorit niciodată, dar castelul său fascinează și astăzi și este în sfârșit deschis publicului, notează pagina de Facebook a Asociației Anteportum.

Despre Castelul Ugron

Se spune că ar fi fost construit începând cu anul 1911, timp de trei ani, după principiile unui calendar, adică ar avea 365 de ferestre, câte zile sunt într-un an, patru turnuri, pentru a marca cele patru anotimpuri, 52 de camere, câte sunt săptămânile dintr-un an, şapte terase, câte zile sunt într-o săptămână, precum şi 12 holuri, câte sunt lunile anului.

Participarea la turul de la Castelul din Zau de Câmpie este gratuită, dar necesită înscriere prealabilă, primul tur ghidat fiind programat în 17 septembrie, de la ora 11:00, din curtea castelului.

Zau de Câmpie este un sat fermecător din inima Câmpiei Transilvaniei, situat la aproximativ o oră de mers cu mașina atât din Târgu Mureș, cât și din Cluj-Napoca.

Acolo, la începutul anilor 1910, diplomatul István Ugron și-a construit un castel. El a fost un adevărat cosmopolit, lucrând în Turcia, Egipt, Italia, America și Rusia, și vorbea șapte limbi pe lângă maghiară și germană.

Tururile ghidate sunt organizate de Asociația AntePortum, înființată în 2019.

Fondatorii acesteia sunt tineri dedicați prezervării și promovării patrimoniului intelectual și cel construit.

Activitățile asociației se bazează pe doi piloni: consolidarea comunității și organizarea de programe culturale. Astfel, Asociația AntePortum își propune să reunească tineri din Transilvania (și nu numai) care sunt interesați de cultură.

În același timp, urmărește și generarea unor valori culturale prin acțiune comunitară și ținând cont de nevoile vremurilor.

Participarea la tur este gratuită, dar necesită înscriere prealabilă. Pentru a vă înscrie, click aici


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol