30 aprilie 2024, 18:22

TVR. Dialog cu academicianul Georgeta Filitti. „Am avut curiozitatea să îl întreb pe Coposu cum se trăia în închisorile comuniste”

Loredana Negrilă ne invită la o lecție despre istorie și eleganță, sâmbătă, la „Brilliant”. Emisiunea se vede pe 20 ianuarie, de la ora 14.30, la TVR INFO.

Academicianul Georgeta Filitti nu ştie ce înseamnă să fii un istoric ieşit la pensie – și asta pentru că e un izvor nesecat de idei și proiecte. Pe masa sa Chippendale are un teanc de foi despre oratoria parlamentară a lui Nicolae Iorga. Se raportează la tezaurul umanității, care este istoria, în termeni de „viitoare volume” şi nu-i pare deloc o trudă ceea ce face. Doar a editat, vreme de aproape 30 de ani, pe când era cercetător la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga“ din Bucureşti, alte nouă volume din oratoria lui Mihail Kogălniceanu. Academia Română a premiat-o pentru lucrarea asta extraordinară.”

Georgeta Filitti

Este introducerea pe care jurnalista Loredana Negrilă i-o face invitatei sale de sâmbătă la „Brilliant”. Despre orele scurse în biblioteci ca să descopere şi să scrie istoriile altora, dar și despre propria-i istorie, cronologic, ne istoriseşte doamna academician Filitti într-o ediţie în premieră a emisiunii de la TVR INFO, pe 20 ianuarie, de la 14.30.

Născută dintr-o mamă croată şi un tată moldovean, Georgeta Filitti vorbeşte ca un orator despre inestimabia zestre primită în copilărie de la măicuțele catolice: educaţia. „Am fost norocoasă pentru că am avut parte de educaţia Montessori”, spune ea, mărturisind că „sentimentul primei zile de școală l-am mai încercat doar de trei ori în viață.”

Pasiunea pentru istorie s-a manifestat încă din anii adolescenţei, al căror erou a fost nimeni altul decât Caesar! „Visam că merg la braț cu Caesar”, îşi aminteşte ea. A ales ulterior să-şi urmeze inima, urmând meseria de istoric – pe care continuă s-o practice şi astăzi cu acceași efervescență – chiar dacă s-a lovit de restricții în timpul studenției: „Am făcut Facultatea de Istorie fără să am acces oficial la Iorga sau Brătianu.” Experiența de la Sorbona, însă, a îmbogățit-o spiritual, după cum însăşi subliniază.

Dialog inspirațional

Tot la „Brilliant” ne vorbeşte Georgeta Filitti despre întâmplarea prin care l-a cunoscut pe Manole Filitti, provenit dintr-o familie de boieri și care i-a devenit apoi soţ. Căsnicia i-a adus mari întâlniri, dar şi provocări. „Nu mi-a fost ușor să mă adaptez la rigorile familiei Filitti”, admite invitata Loredanei Negrilă. Legea compensaţiei a înclinat, însă, balanţa: „Matei Balș m-a rugat să fiu editorul Memoriilor sale”, dezvăluie academiciana. Tot în casa Filitti l-a cunoscut pe Corneliu Coposu, un apropiat al familiei.

Un dialog inspiraţional, pentru o după-amiază de sâmbătă perfectă. Despre „răsfăţul” pe care şi-l permite – ceaiul cumpărat din magazinul regal din Stockolm, care, printre frunzele negre, are fire de albăstrele şi gălbenele, despre ce iubeşte să facă cel mai mult – să-i bucure pe ceilalți cu haru-i aproape neverosimil de povestitor și să le vorbească oamenilor despre La Belle Époque, locuri cu istorie din Bucureşti, bune maniere şi, în general, cam despre tot ce este atemporal de frumos și fin. O adevărată lecție despre istorie și eleganță, acum și altădată, într-o ediţie „Brilliant” de pus în ramă.

O imagine pozitivă asupra istoriei

Vreau să las în urmă o imagine pozitivă asupra istoriei noastre”, este dorinţa aprinsă a Georgetei Filitti. Cu ce îşi doreşte să rămână în suflet omul care citeşte o cronică scrisă de istoricul Georgeta Filitti aflăm sâmbătă, la TVR INFO.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol