27 septembrie 2020, 1:22

Ultima zi de carantină, prima zi de libertate. Ce se schimbări va aduce starea de alertă

Astăzi este ultima zi în care România se mai află sub starea de urgență, la două luni după ce a fost declarată prin decret prezidențial, în contextul combaterii pandemiei de coronavirus.

Pe data de 4 mai, președintele Klaus Iohannis menționa faptul că starea de urgență nu va mai fi prelungită.

„Starea de urgenţă nu va fi prelungită, nu voi emite un nou decret pentru a prelungi starea de urgenţă şi în acest fel data de 14 mai este ultima zi în care mai avem stare de urgenţă. Începând din 15 mai, pentru a ţine epidemia sub control, vom intra într-o aşa numită stare de alertă, care este prevăzută de legislaţia specifică ce clarifică cum se acţionează în situaţia unei epidemii şi noi clar suntem, din păcate, într-o epidemie de COVID-19”, declara șeful statului în urmă cu zece zile, potrivit Digi24. 

Starea de urgență a fost instituită în România la scurt timp după ce OMS declarase pandemie de coronavirus. Astfel, președintele Klaus Iohannis a decretat stare de urgență pe 16 martie, pentru 30 de zile, ulterior ea fiind prelungită, pe 14 aprilie, pentru încă 30 de zile.

Bilanțul celor două luni de stare de urgență

Până acum, în România s-au înregistrat, peste o mie de decese din cauza infectării cu SARS-CoV-2 și 16.247 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 9.053 au fost declarate vindecate și externate, conform ultimei raportări prezentate de Grupul de Comunicare Strategică. 

În carantină instituționalizată sunt 14.066 de  persoane, iar alte 18.118 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 286.217 teste.

Cele mai multe cazuri de coronavirus s-au înregistrat, potrivit ultimei raportări, în Suceava – 3.370, Bucureşti – 1.574, Neamţ – 805, Arad – 679, Botoşani – 632, Mureş – 638, Braşov – 597, Hunedoara – 595, Galaţi – 522, Cluj – 518.

Impunerea stării de urgență, decretată în data de 16 mai, a adus după sine o serie de măsuri drastice, cu aplicabilitate rapidă în domenii de ordine publică,  economic, al sănătăţii, muncii şi protecţiei sociale, justiţie şi afaceri externe, precum şi măsuri de primă urgenţă cu aplicabilitate graduală, relatează Agerpres.

Decretul din 14 aprilie de prelungire a stării de urgență pentru încă 30 de zile a dispus măsuri de urgenţă cu aplicabilitate directă vizând domeniile ordine publică, stare civilă, economic, al fondurilor europene, sănătăţii, muncii şi protecţiei sociale, justiţie, afaceri externe, transporturilor şi infrastructurii, educaţie şi cercetare, potrivit Digi24. 

În toată perioada stării de urgență au fost emise 12 ordonanțe militare care au adus măsuri privind buna funcționare, în condiții de siguranță, tuturor domeniilor menționate mai sus.

Ce schimbări va aduce starea de alertă

Începând de luni România va intra în stare de alertă. Parlamentul a votat și adoptat, în decursul zilei de miercuri, un proiect cu privore la principalele măsuri care vor fi impuse, fiind realizate mai multe modificări.

Potrivit actului normativ, pe toată perioada stării de alertă, autoritățile pot impune carantinarea și izolarea mai multor zone, pot restrânge ciruculația persoanelor și a vehiculelor și pot interzice organizarea de concerte sau alte activități ce presupun participarea unui număr mai mare de 3 persoane.

Totodată, legea mai aduce în vedere și faptul că pot fi deschise unele mall-uri, de mici dimensiuni, chiar și terasele. Însă, cetățenii vor fi obligați să poarte mască de protecție în spațiile publice închise, cum sunt magazinele sau în mijloacele de transport în comun. Amenzile pentru cei care nu repsectă aceste indicații fiind de la 500 de lei la 2.500 de lei.

Sursă Foto: Digi24.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.