16 septembrie 2024, 12:15

Ultimul trend în modă: Reîntoarcerea la folclor. Bluza tradițională românească între nou și vechi

Ie – bluza tradițională românescă confecționată din pânză albă de bumbac și împodobită cu motive geometrice, diferite forme sau mărgele a fost sărbătorită în zilele de 24-25 iunie.

În mod normal ziua universală a iei este celebrată doar pe 24 iunie, însă ambele zile ale weekend-ului au devenit un moment prielnic pentru concerte, expoziţii de ii şi forografii, proiecții de film, alteliere de creație și nelipsita zonă de food, care i-a delectat pe români cu mici, clătite, gogoși și bere rece.

Pentru cei care nu știu, ia mai este numită și “cămaşa cu altiţă”, iar în ultimii ani a fost reinventată de designerii de pe tot globul.

Scurtă istorie a iei

Termenul de ie vine din latinescul linea [vestis], adică bluză dreaptă, mai degrabă din in. Se pare că sub un termen generic de cămașă s-au menționat aspecte despre portul românesc încă din secolul al VI- lea, apărând însemnări în limba latină chiar şi în „Glossarium mediae et infimae Latinitatis” al lui Du Cange. Cu toate acestea, nu se poate da o dată exactă a apariției, dar se presupune că ar fi fost prima oară purtată de populaţia din cultura Cucuteni.

Cea care se ocupa de lucrul iei era femeia care nu se putea mărita dacă nu ştia a ţese, a toarce sau a croi o cămaşă. Ea a amestecat încă de-atunci, deodată cu materialele şi culorile folosite – tot sufletul ei, toată dragostea ei şi toate lacrimile ei

Însemnele magice cusute cu grijă, cu fiecare împunsătură de ac, aveau menirea de a proteja purtătorul de spiritele rele, de farmece, de soarta rea. Tinerele moşteneau de la bunicile lor sau de la mamele lor nu doar arta meşteşugului popular ci şi rugăciunile potrivite care se spuneau obligatoriu înaintea începerii torsului lânii, a ţesutului sau a împletitului firelor”, este citată Oana Pârvan (artist popular) de One.ro

Tipuri de ii

Diferitele zone ale României au făcut ca evoluția broderiilor sau a stilurilor cămășii să fie diferite, însă un lucru rămâne cert: frumusețea și povestea creației sunt nemaivăzute. Cămaşa „de-a întregul” cea mai veche, ia încreţită la gât şi cămaşa cu platcă, deja cu influenţe urbane, cu dreptunghi de pânză în zona umerilor sunt doar câteva categorii. De reținut însă faptul că în partea de sud a ţării iile erau ţesute cu borangic, iar în toate regiunile erau accesorizate cu broderii la gât şi mâneci şi cu mărgele.

Femeile căsătorite şi cele în vârstă respectau anumite principii în realizarea costumului, preferând culori mai reţinute, modele de croială mai modeste şi un material ţesut mai simplu, în timp ce la fetele tinere culorile sunt deschise şi aprinse. Acestea din urmă nu-şi acopereau capul cu ştergarul de îmbrobodit (privilegiu rezervat nevestelor) şi nu purtau nici şorţ de protecţie din acelaşi motiv.”

În prezent, ia se poartă la evenimente speciale precum nunți, botezuri, zile naționale, de către fetele rumene-n obraji din Maramureș, Ardeal, în principal zonele de vest ale țării.

Sărbătorirea bluzei

La începutul anului 2013, în cadrul comunității online „La Blouse Roumaine” s-a stabilit data de 24 iunie ca zi dedicată iei, iar începând cu acel an s-a organizat prima Zi Universală a Iei, care a devenit în timp un eveniment global, sărbătorit în peste 50 de țări.

În 2015, primarul capitalei americane Washington D.C., Muriel Bowser, a proclamat ziua de 24 iunie drept Ziua Universală a Iei în acest oraș, în urma eforturilor comune ale Ambasadei României la Washington și ale comunității românești din capitala americană. Printre persoanele publice internaționale care au purtat ia se află cântăreața britanica Adele, actrița din Australia Nicole Kidman, dar și acțrita afro-americană Halle Berry.

[Sursă imagine: Beyonddracula.com]

Anul acesta, ia a fost sărbătorită prin Târgul „Haina Țărănească”, organizat de Muzeul Național al Țăranului Român din București (23-25 iunie), a patra ediție a proiectului itinerant „Șezători în Țara Silvaniei” (Parcul Central Municipal Zalău), ”Sânzienele îmbracă Planeta în IE” și ”Târgul Românașul” manifestări organizate la Brașov (24-25 iunie), expoziția #IAaidoma la Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA din Sibiu (23 iunie), Sărbătoarea Iilor, ediția a XXXIII-a ediție, comuna Cezieni, județul Olt (25 iunie), expoziția ”Decor, eleganță, stil — cămașa femeiască tradițională de Mărgău” (23 iunie) ce are loc la Muzeul Etnografic din Cluj-Napoca, este relatat de Agerpres.ro.

A treia ediție a festivalului IEsc a fost organizat de Primăria Capitalei împreună cu Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti în Parcul Circului. Festivalul este catalogat ca unul urban, contemporan, românesc, având are o puternică latură interactivă, oferind tuturor celor prezenţi ocazia de a purta piese vestimentare autentice şi de a realiza fotografii în cele două studiouri foto, unul tradiţional, al cărui decor pare a fi desprins dintr-un colţ de odaie românească şi unul modern, în care motivele tradiţionale sunt aduse în prezent, relatează Descopera.ro.

Maria Răducanu, Robin and the Backstabbers, Mara, Argatu’, romaN şi Moş Martin, Gojira & Planet H, Danaga şi K-LU sunt printre vocile care au reinterpretat muzica tradițională, iar atelierele au dezvăluit tainele ţesutului, pirogravurii pe lemn, cusutului motivelor tradiţionale sau picturii pe material textil.

Site-urile de socializare au explodat cu mii de fotografii cu ia, fiecare dorind să marcheze această zi de celebrare românească, iar la tot pasul, prin parcuri, mall-uri sau pe străzi erau întâlnite doamne care purtau cu mândrie cămașa tradițională.



Notice: Undefined offset: 1 in /usr/www/users/editiy/editiadedimineata/wp-content/themes/editiaDD/functions.php on line 460

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol