28 aprilie 2024, 3:19

Un brad din România poate deveni Arborele European 2020. Copacul are peste 500 de ani

Un copac din România a intrat în competiția pentru titlul de „Arborele European 2020”.

Un brad din Gura Râului, județul Sibiu, este singurul din România și a ajuns în finala concursului unde ”se luptă” cu alți 14 copaci din Europa. Bradul multisecular este vechi de peste 500 de ani, fiind o legendă este considerat unul dintre obiectivele turistice ale comunei Gura Râului.

Povestea bradului

Se spune ca trăia pe vremuri un ciobănaș care avea 10 oițe, cu care-și petrecea ziua cât era de lungă. Le ducea unde era iarba mai fragedă, apa mai limpede și umbra mai deasă, iar acestea dădeau lapte deosebit de gustos din care ciobănașul făcea o brânză foarte căutată de domnii cei mari. Din lâna lor, mama lui făcea hainele necesare să nu-i fie frig cât era la munte.

Într-o zi, cerul s-a întunecat dintr-o dată cu nori negri și groși, începând o furtună cu trăsnete puternice. Ciobănașul a pus oițele speriate la adăpost sub un copac, iar el s-a acoperit cu cojocul mai bine și s-a culcat sub un brad. Fiind foarte obosit, a adormit. Când s-a trezit, furtuna se oprise și soarele strălucea cu voioșie, dar oițele nu mai erau. A pornit să le caute peste tot, dar nu le-a aflat nicăieri. Era tare necăjit, știa că nu putea merge acasă fără oițe, mama lui s-ar fi supărat foarte tare, erau singura lor avere. După căutări zadarnice, s-a pus sub un brad și a început să se roage cu lacrimi la Cel de Sus să-l ajute să le găsească. Plângând a adormit, iar când s-a trezit, bradul sub care se rugase a crescut foarte mare și gros.

Ciobănașul s-a urcat până în vârful bradului, de unde a văzut oițele departe într-o poiană, fugind bucuros la ele. Întors acasă, a povestit mamei ce a pățit și cum Dumnezeu a făcut să crească bradul ca să poată vedea oițele în depărtare. Mama ciobănașului a povestit duminică la biserică și celorlalți săteni întâmplarea și aceștia au hotărât să nu taie niciodată acel brad. De atunci au trecut mulți ani și acum bradul este tot falnic și impunător, dar puțini mai merg acolo să se-nchine„, arată ziare.com.

Competiția va începe pe 1 februarie, iar locuitorii din comună nu au aflat de concurs. Primarul din Gura Râului, Gheorghe Călin, susține că urmează să îi mobilizeze pe aceștia pentru ca bradul să fie votat la concurs.

sursa foto: oradesibiu.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol