28 iunie 2024, 3:00

Un colectiv de cercetători chinezi a creat un comandant de armată virtual, animat de inteligență artificială

În China, unde este interzis ca inteligența artificială să conducă forțele armate, un colectiv de cercetători chinezi a creat un comandant de armată virtual, animat de inteligența artificială.

Acest „comandant virtual”, limitat strict la un laborator din cadrul Colegiului de Operațiuni Întrunite al Universității Naționale de Apărare din Shijiazhuang, provincia Hebei, oglindește comandantul uman din toate punctele de vedere, de la experiență la modele de gândire și personalitate – și chiar și defectele acestora.

În jocurile de război computerizate la scară largă, în care sunt implicate toate ramurile Armatei Populare de Eliberare (APL), comandantului IA i s-a acordat o autoritate de comandă supremă fără precedent, învățând și crescând rapid în războaiele virtuale în continuă evoluție, scrie South China Morning Post.

Comandantul IA  (în fapt, o platformă software) imită îndeaproape comportamentele comandanților umani, precum procesele de gândire.

Comandantului IA i s-a acordat autoritatea supremă în simulări ale unor posibile războaie în Taiwan sau Marea Chinei de Sud. Sunt testate astfel diverse planuri militare. Unul dintre obiective este reducerea deciziilor umane greșite în situații de luptă reale.

Acest proiect de cercetare revoluționar a fost făcut public în luna mai, într-un articol evaluat de terți, publicat în revista de limbă chineză Common Control & Simulation. Echipa, condusă de inginerul principal Jia Chenxing, a declarat că tehnologia IA are atât potențial, cât și riscuri în aplicațiile militare, însă acest proiect a oferit o soluție „viabilă” la această enigmă în creștere.

În China, armata trebuie să respecte cu strictețe acest principiu: „Partidul comandă arma”. Doar Comisia militară centrală a Partidului Comunist Chinez are autoritatea de a mobiliza armata.

Pe măsură ce tehnologia IA dobândește capacitatea de a lua decizii independente, unitățile desfășurate în avans, inclusiv dronele și câinii robotizați, primesc mai multă libertate de mișcare și puterea de a trage. Dar autoritatea de comandă la sediul central rămâne ferm în mâinile oamenilor.

APL a pregătit numeroase planuri operaționale pentru potențiale conflicte militare în zone precum Taiwan și Marea Chinei de Sud. O sarcină esențială pentru oamenii de știință este de a testa aceste planuri în simulări, pentru a „cântări binele și răul și pentru a obține o perspectivă asupra haosului bătăliei”, au scris Jia și colegii săi.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol