29 mai 2023, 19:01

Un judecător italian ucis de mafie va fi sanctificat

Judecătorul italian Rosario Livatino, care a fost ucis de mafie în Sicilia, în 1990, va fi sanctificat.

Primul pas în această procedură este beatificarea sa de către Biserica Romano-Catolică, care a avut loc duminică.

În timpul ceremoniei de beatificare, care a avut loc la catedrala Agrigento din Sicilia, a fost expusă o cutie de sticlă cu cămaşa sa pătată de sânge, ca relicvă, scrie BBC.

”Martir al justiţiei”

Vorbind pelerinilor la Vatican, Papa Francisc l-a lăudat pe tânărul magistrat.

„În serviciul său pentru comunitate, ca judecător de excepţie, care nu şi-a permis niciodată să fie corupt, s-a străduit să judece nu pentru a condamna, ci pentru a reabilita”, a spus Papa Francisc.  ”Fie ca exemplul său să fie pentru toată lumea, în special pentru judecători, un stimulent pentru a fi apărători loiali ai legalităţii şi libertăţii”.

La trei ani după moartea sa, Papa Ioan Paul a vizitat Sicilia şi l-a salutat pe Livatino drept un ”martir al justiţiei”.

Cine este Rosario Livatino?

Cunoscut drept ”judecătorul băiat” pentru că părea mai tânăr decât cei 37 de ani ai săi, Livatino a condus multe investigaţii împotriva mafiei, într-un moment în care clanurile siciliene erau implicate într-un război în plină expansiune.

Livatino a fost împuşcat de 4 membri ai mafiei Siciliene, cunoscuți sub numele de Stidda. La 21 septembrie 1990, ei au tras asupra maşinii sale în timp ce conducea de-a lungul unei autostrăzi siciliene.

În pofida riscurilor la care știa că se supune, judecătorul refuzase o escortă înarmată.

A încercat să fugă de atacatori, dar a fost prins şi ucis într-un câmp.

Procedura de sanctificare

Sanctificarea lui Rosario Livatino  a fost inițiativa Papei Ioan Paul al 2-lea care la începutul anilor ’90 a spus că Livatino este „un martirt al justiției și, prin urmare, indirect, unul al Credinței Creștine”.

Papa Francisc a aprobat ulterior un decret de martiriu. Ceea ce însemnă că nu este nevoie ca un miracol să fie atribuit lui Livatino pentru ca acesta să fie beatificat.

Sanctificare lui Rosario Livatino s-ar putea petrece în decembrie.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol