23 aprilie 2024, 21:13

Un material bazat pe mătase ar putea ajuta la vindecarea nervilor deteriorați

Inovație pe timp de război: un material bazat pe mătase ar putea ajuta soldații răniți. Mai exact, firele simple de mătase au proprietăți care le fac ideale pentru repararea nervilor.

În maniera cea mai simplificată; acestea funcționează similar creșterii plantelor cățărătoare: e nevoie de un cadru, ghidaje și fibrele nervoase în sine. Metoda ar putea ajuta persoanele care și-au pierdut mobilitatea membrelor din cauza rănilor, inclusiv în luptă.

Universitatea de Medicină din Viena, în colaborare cu cercetătorii de la Oxford, a studiat două tipuri diferite de mătase: cea produsă de viermii de mătase și pe cea a păianjenilor. Aceștia au observat că materialul avea proprietăți care, teoretic, îl făceau potrivit pentru repararea nervilor.

Pentru a-și testa teoria, echipa a realizat canale neuronale artificiale din două tipuri de mătase: din cea a viermilor de mătase au realizat tuburile și din cea a păianjenilor au realizat umplutura.

Datorită pereților poroși, tuburile au putut asigura schimbul necesar de nutrienți și de produși reziduali, un fapt extrem de important pentru funcționalitatea nervilor, scrie publicația Zaborana din Ucraina.

Mai mult, mătasea era în aceeași măsură predispusă la pătrunderea celulelor responsabile de regenerare. „Cercetarea noastră reprezintă un pas important în știința neurologiei regenerative.

După cum au arătat experimentele, nervii secționați s-au adaptat la noile canale de mătase și au crescut de-a lungul firelor dincolo de punctul defectului, până când au fost conectați cu succes.

Așadar, nu doar că am reușit să regenerăm nervul, chiar am putut să analizăm componentele procesului de vindecare în detaliu”, spune autorul principal al studiului, Christine Radtke.

Ulterior, cercetătorii au efectuat câteva experimente pe animale. Nu toate au reușit, dar restaurarea țesutului nervos deteriorat pe arii relativ mari a devenit posibilă în mai multe cazuri. Următorul pas ar fi studiile clinice, care să confirme rezultatele actuale și, eventual, chiar unele mai bune.

Sursa foto: unsplash.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol