13 iulie 2020, 9:13

Un nou început pentru Țara Soarelui Răsare. Curiozități care fac din Japonia un loc fascinant

Japonia este una dintre cele mai vizitate țări din întreaga lume, este locul de unde par să își aibă originile bunele maniere, un amestec de tradiții, obiceiuri și modernitate, o țară plină de temple antice dar și zgârie nori care îți taie răsuflarea.

În aceste zile au loc aici evenimente cu adevărat importante pentru istoria și poporul japonez și anume ceremonia de întronare a Împăratul Naruhito al Japoniei.

Citește și: Președintele României, vizită importantă în Japonia. Iohannis participă la ceremonia de întronare a Împăratului Naruhito

Iată câteva curiozități despre „Țara soarelui răsare”, pe care oricine ar trebui să le cunoască.

Tokyo, un oraș supraaglomerat

Se știe despre Tokyo că este cea mai mare aglomerare urbană din lume, însă nu a fost din totdeauna atât de populat. La sfârșitul secolului XIX, în Tokyo erau aproximativ 40.000 de ricşe (mijloc de transport pentru una sau două persoane), iar în prezent sunt peste 60.000 de taxiuri, mai multe decât în oresele: Paris, Londra şi New York la un loc. În ceea ce privește aglomerarea metropolitană din jurul capitalei, Tokyo se afla pe primul loc în lume ca număr de locuitori începând din anii 1950.

Sursă Foto: tokyoweekender.com

Sumo, un sport al îndemânării și al onoarei

Jocul de Sumo este cunoscut în toată lumea, însă puțină lume știe care sunt și obligațiile luptătorilor. Aceștia nu au voie să conducă mașina, să își taie din păr și trebuie neapărat să doarmă după masa de prânz. În plus, tradiția le cere luptătorilor de sumo mai tineri să își arate respectul față de seniorii lor spălându-le părul.

Sursă Foto: ziaruldesport.ro

Respectul dus la rang de artă

 • Respectul adus seniorilor sau persoanelor din jur a devenit o formă de artă în Japonia. Copii sunt învățați de părințo cum să-și încline capul la intrarea în școală. Mai mult, se pare că durata salutului și unghiul de înclinare al corpului este diferit în funcție de persoana căreia i se adresează.
 • Bacșișul este un obicei blamat de japonezi, din acest motiv aceștia nu lasă bacşiş la hotel, taxi sau restaurant, și nici nu mănâncă pe stradă.
 • Pentru a respecta pe cei din jur, japonezii își schimbă destul de des papucii. Atunci când folosesc toaleta, schimbă papucii de casă cu cei special destinați mersului la baie. Pentru ei a folosi aceeiași pereche de papuci este un semn de proastă creștere.
 • Dacă sorbi supa deranjându-i pe ceilalți, vei fi taxat de gazdele japoneze. Aceștia nu acceptă un astfel de comportament deoarece este o ofensă adusă gazdei.
 • În școlile din Japonia nu există femei de serviciu. Curățenia și îngrijirea claselor este făcută atât de elevi cât și de profesori.
 • În Japonia este considerat nepoliticos să rupi ambalajul unui cadou.

Sursă Foto: tripsavvy.com

„Te iubesc!”, dar cu alte cuvinte

Japonezii au un limbaj cu totul și cu totul special. Aceștia folosesc sintagma “te iubesc”, formată din substantivul “ai – “dragoste” şi verbul auxiliar “suru –  “a face” foarte rar

Japonezii folosesc sintagma “te iubesc”, formată din substantivul “ai – “dragoste” şi verbul auxiliar “suru –  “a face” foarte rar, pentru că nu obişnuiesc să-şi exprime sentimentele în mod direct. Au credinţa că aceasta se dovedeşte prin bună purtare faţă de celălalt. Când îşi pun totuşi sentimentele în cuvinte, atunci preferă să folosească expresia “suki desu” care se traduce: “îmi placi”.

Japonia practică

Unul dintre sutele de lucruri pentru care sunt cunoscuți japonezii se referă și la ideea lor de a crea pepeni pătrați, care sunt comercializați în toate piețele locale și în supermarketuri. Aceștia sunt de fapt, pepeni verzi normali, dar sunt crescuți în cutii pătrate pentru a fi depozitați mai ușor. Cu toate acestea, se pare că prețul lor este de trei ori mai mare decât al pepenilor obișnuiți.

Sursă Foto: .mnn.com

Recordul de cel mai bătrân om din lume câștigat de un… japonez

Este vorba despre un fost deținut pe nume Shigechiyo Izumi. Bărbatul a fost distins cu acest premiu pe pe 16 noiembrie 1976, iar de atunci nimeni nu a putut să îi bată recordul, evident, până în momentul morții, în 21 februarie 1986, pe o perioadă totală de 3.384 zile.

Sursă Foto: followingthelight.blogspot.com

Alte obiceiuri japoneze

 • Una dintre cele mai bune delicatese din Japonia este carnea de cal, aceasta este tăiată în bucăți subțiri și servită crudă.
 • Japonia este singura țară din istorie care a fost atacată cu o armă nucleară. 
 • Pentru unii pisicile negre sunt aducătoare de ghinion. Însă, dacă o pisică neagră ți-a trecut calea în Japonia este semn bun, acestea fiind considerate purtătoare de noroc.
 • Majoritatea telefoanelor mobile sunt impermeabile, majoritatea acestora fiind folosite chiar și sub duș.
 • Floarea de cireș (sakura) este floarea națională a Japoniei.
 • Anual, Japonia organizează la începutul primăverii un festival care celebrează penisul și fertilitatea feminină, numit Kanamara Matsuri.
 • Japonia deține peste 3.000 de restaurante McDonalds, mai mult decât orice țară din Statele Unite. .
 • În Japonia este acceptabil să iei un pui de somn la muncă.
 • Cea mai mare comunitate de japonezi din străinătate se află în Brazilia. 
 • Japonia este cel mai mare producător de mașini din lume, iar compania Toyota ocupă locul trei în lume la producția de automobile.
 • Japonezii au mai multe animale de companie decât copii. 
 • Rata natalității în Japonia este atât de scăzută, încât se vând mai multe scutece pentru adulți decât pentru copii. 
 • Pe străzile din Japonia există mai mult de 5,5 milioane de automate, câte unu la aproape fiecare colț de stradă. Există automate care vând bere, cafea, țigări, vin, prezervative, orez, umbrele, hârtie igienică, becuri, ouă proaspete etc.

Sursă Foto: gazeta-romana.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.