15 iulie 2024, 23:06

Un nou muzeu a fost deschis în Botoșani. Este dedicat ovinelor din rasa karakul

În Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor Popăuţi din judeţul Botoşani a fost deschis un muzeu dedicat ovinelor din rasa karakul.

Muzeul prezintă articole de vestimentaţie realizate din pielicele de oaie, respectiv cojoace sau căciuli tradiţionale româneşti, pielicele din varietăţile de culoare realizate în laboratoarele de cercetare ale staţiunii, obiecte tradiţionale, dar şi documente care atestă vechime şi valoarea acestora.

Întotdeauna este bine să ne cunoaştem trecutul. Este bine ca aceste creaţii biologice pe care le realizează Botoşaniul să fie cunoscute. La nivelul Uniunii Europene nu există o altă creaţie de ovine bazată pe producţia de pielicele, decât cea de la Staţiunea Popăuţi. Noi am creat ceva, o rasă care s-a adaptat în zona noastră şi trebuie cunoscută şi trebuie păstrată”, a afirmat directorul staţiunii, Ionică Nechifor, conform agerpres.ro.

Varietatea neagră şi brumărie a rasei de ovine karakul de Botoşani a fost omologată în anul 1987, însă după 1990 au fost create şi varietatea sur, alb şi roz.

Karakul de Botoşani este o rasă românească specializată pentru producţia de pielicele, formată din combinarea rasei karakul (masculi proveniţi din bazinul Buhara – Turkmenistan, Kazahstan, Germania, Austria, Basarabia) cu femele din rasa ţurcană neagră şi brumărie, rasă autohtonă cu lână grosieră bine adaptată la condiţiile specifice din Nord-Estul Moldovei, dar slab performantă, sub aspectul calitativ, în direcţia producţiei de pielicele.

sursa foto: g4media.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol