29 martie 2024, 11:36

Un nou tratament ar putea reduce reapariția cancerului la sân cu 88%

Recidiva unui cancer este un dezastru total. După ce ai trecut prin tratamentul invaziv, eventual și operația de îndepărtare a tumorii, sperând că totul va fi bine, primești răspunsul devastator: cancerul a recidivat.

Cercetătorii israelieni de la Universitatea Tel-Aviv susțin că ar fi descoperit o metodă prin care să reducă riscul de recidivă a cancerului la sân cu 88%.

“Problema principală este că celulele canceroase se pot desprinde de tumoarea principală, pot călători prin corp și se pot ascunde în altă parte. Există o suspiciune rezonabilă că acest proces are loc chiar în timpul chimioterapiei. Astfel, celulele canceroase din sân rămân nedetectabile”, a subliniat prof. Neta Erez de la Universitatea Tel-Aviv, citat de ISRAEL21c.

“Chimioterapia are efecte secundare nedorite și chiar nocive. Inclusiv prin atacarea celulelor sănătoase. Probabil cel mai periculos  lucru este o inflamație interioară, care paradoxal poate ajuta celulele canceroase rămase să dezvolte metastaze sau să migreze către alte organe. Obiectivul cercetării noastre a fost să descoperim modul în care se întâmplă acest lucru și cu ce soluții eficiente putem să combatem acest fenomen”, a adăugat expertul israelian.

El atrage atenția că trebuie acordate o atenție sporită plămânilor.

“Chimioterapia atacă țesutul și instigă un răspuns inflamatoriu în plămâni. Dacă apare în plămâni și cu celule canceroase provenite din zona sânilor, atunci se creeaza un mediu favorabil pentru reaparitia cancerului. Practic, chimioterapia are tocmai efectul diametral opus față de ceea ce se spera inițial.

Vestea proastă este că mecanismul dezvoltat de israelieni pentru a bloca acest proces are până acum efecte pozitive doar pe șoareci. Încă nu a fost testat pe oameni.

Noua metodă de tratament a sporit numărul de animale care nu au dezvoltat metastaze de la 32 la 67%, iar procentul celor care nu s-au confruntat cu o colonizare extensivă a cancerului la plămâni a fost redusă de la 52 la 6%.

Șoarecii au trecut exact prin aceleași faze de tratament ca un pacient uman bolnav de cancer la sân: extirpare chirurgicală a cancerului primar, chimioterapie, urmată imediat și continuu de monitorizare pentru detectarea unor metastaze.

Plămânii animalelor au fost verificați periodic pentru micro-metastaze, însă nici măcar cele mai avansate tehnologii precum CT nu au putut detecta vreo urmă.

“Sperăm că noile noastre descoperiri vor permite dezvoltarea unui tratament mai eficient pentru cancerul la sân și poate și alte tipuri de cancer, salvând astfel foarte multe vieți la nivel mondial”, a încheiat expertul.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol