26 aprilie 2024, 17:01

Un profesor român spune istoria lumii prin colecția sa de jocuri de șah

Un profesor de matematică din Cluj-Napoca are o pasiune care i-a adus celebritatea pe plan local. Emil Sitaru este cunoscut în tot orașul pentru colecția sa impresionantă de jocuri de șah, pe care a adunat-o din toate țările pe care le-a vizitat pe parcursul timpului. Fiecare tablă de șah în parte reprezintă astfel ceva specific zonei, tradiției și culturii țării respective.

„Am început să adun jocuri de şah de peste 20 de ani şi am în colecţie peste 120 de astfel de jocuri care nu seamănă între ele. Pe mine şahul m-a ajutat de multe ori în viaţă, în momente grele, am predat în străinătate, în SUA şi Franţa, eram singur acolo, fără familie, şi jucam mult timp şah. După ce m-am întors în România am înfiinţat cluburi de şah pentru copii, Academia de şah Sitas, ca să folosim şahul în scop educaţional, pentru copii începând cu clasa zero. Colecţia am început-o cumpărând jocuri de şah din ţările pe unde am fost, care să reprezinte ceva specific din tradiţia şi cultura ţării respective, iar în acest fel au aflat prietenii despre această pasiune, şi au început să îmi aducă jocuri, la fel ca şi membrii familiei. Am reuşit să adun o colecţie unică în România, jocurile provin din 40 de ţări de pe 6 continente, cum ar fi Thailanda, Mexic, Japonia, China sau Zanzibar”, a spus Sitaru, potrivit Gandul.info.

Sursă Foto: gandul.info

Din colecția profesorului face parte și un joc de șah din Australia, în care turnurile iau forma Operei din Sydney, iar alte piese de urşi koala şi canguri, simboluri ale țării. În plus, acesta mai deține jocuri în care apar spartanii care se înfruntă cu perșii, soldații lui Napoleon cu austriecii, dacii cu romanii, teutoni cu plonezi sau armatele care au participat la Războiul Civil din SUA.

Ca materiale, am şah din cristale de Bohemia cu piese poleite din aur şi argint, piese din aur de Toledo cu dragoni şi Don Quijote de la Mancha, şah din marmură şi piese semi preţioase, din fildeş, porţelan, tablă din piele de Cordoba cu motive maure. De asemenea, am jocuri cu regele Arthur, cu Star Trek, Stăpânul inelelor, Harry Potter, Familia Simson, cu simbolurile echipei Real Madrid, cu portretele regilor Poloniei. Jocurile au şi informaţii explicative pentru copii”, a explicat profesorul clujean, potrivit Gandul.info.

Sursă Foto: gandul.info

Profesorul nu ține întreaga colecție doar pentru el, ci o dată pe an este prezentată în cadrul unor expoziții, însă doar pentru o perioadă determinată. Visul clujeanului este acela de a găsi o sală adecvată în orașul său, pentru a realiza o expoziţie permanentă, interactivă, cu vitrine cu LED-uri, cu ecrane de prezentare, care să constituie un punct turistic pe harta oraşului.

Sursă Cover Foto: Ziare.com

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol