17 ianuarie 2022, 9:31

Un singur român a reușit să fie evacuat din Afganistan, miercuri

De pe aeroportul din Kabul a fost preluat, de aeronava Forțelor Aeriene Române, un singur cetățean român.

Din capitala Afganistanului, alți 16 români au cerut să fie evacuați, aceștia sunt încă în alte locații din oraș și nu au ajuns pe aeroport. Din cauza prezenței talibanilor, drumul spre aeroport este dificil.

Ministerul de Externe este în contact, în prezent, cu 33 de cetățeni români aflați în Afganistan, însă doar 16 au solicitat asistență pentru a fi evacuați.

Autoritățile române din cadrul Celulei de criză interinstituționale au efectuat demersuri complexe, pe canale specifice, pentru asigurarea transferului lor către aeroport, relatează europafm.ro.

Aeronava Forțelor Aeriene Române va staționa în perioada următoare la Islamabad, fiind pregătită să se deplaseze din nou la Kabul pentru evacuarea altor cetățeni români atunci când aceștia vor ajunge în aeroportul internațional.

UPDATE

Premierul Florin Cîţu a declarat joi că aeronava Forţelor Aeriene Române care a transportat un cetăţean român de la Kabul la Islamabad se va întoarce în Afganistan pentru preluarea altor 14 români, pentru care se încearcă aducerea la aeroport, relatează AGERPRES.

Azi dimineaţă am vorbit cu domnul general Ciucă, este adevărat, aeronava a ajuns în Kabul, o singură persoană a ajuns la aeronavă, s-a întors aeronava la Islamabad, 14 persoane nu ajunseseră, se întoarce aeronava în Kabul să-i ia şi pe ceilalţi. Asta încercăm acum să vedem cum îi aducem la aeroport, aeronava a rămas la Islamabad şi se va întoarce şi după celelalte persoane. Avem cereri şi de la alte ţări pentru a aduce în România„, a declarat Florin Cîţu.

În total 12 oameni au fost ucişi pe şi lângă aeroportul din capitala afgană Kabul, potrivit talibanilor şi unor oficiali ai NATO, de când mişcarea talibană a cucerit oraşul, duminică, declanşând panică printre persoanele îngrijorate care încearcă să plece din Afganistan, informează joi Reuters.

Decesele au fost cauzate fie de focuri de armă, fie de busculade, a declarat joi un oficial al talibanilor, cerându-le persoanelor care se îmbulzesc în continuare la intrările de pe aeroport să se ducă acasă dacă nu au dreptul legal de a călători.

Nu vrem să rănim pe nimeni pe aeroport„, a afirmat oficialul taliban, care nu a dorit să i se precizeze identitatea.

Insurgenţii talibani controlează capitala afgană de duminică, la aproape 20 de ani după ce au fost îndepărtaţi de la putere de către o coaliţie internaţională condusă de Statele Unite în urma atentatelor din 11 septembrie 2001.

Victoria fulgerătoare a talibanilor, înlesnită de retragerea trupelor americane, a provocat scene de haos pe aeroportul din Kabul unde mii de oameni încearcă de luni să urce în avioane închiriate de ţări străine pentru a-şi evacua cetăţenii şi pe afganii care au colaborat cu forţele străine.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.