17 septembrie 2024, 14:16

Un student de origine română din Australia a creat un sistem bazat pe inteligență artificială pentru tratarea infertilității la bărbați

Un student de origine română din Australia a creat un sistem bazat pe inteligență artificială pentru tratarea infertilității la bărbați. Steven Vasilescu este un student doctorand în ultimul an în inginerie biomedicală la Universitatea Tehnologică din Sydney (UTS), Australia, cu experiență în inginerie medicală și biotehnologie. El lucrează în domeniul fertilității și al microfluidicii și este fondatorul companiei medicale NeoGenix Biosciences.

Vasilescu spune că software-ul de AI pe care l-a dezvoltat împreună cu colegii săi, și care se numește SpermSearch, poate identifica spermatozoizii în eșantioanele prelevate de la bărbați cu infertilitate severă, de 1.000 de ori mai repede decât o pereche de ochi foarte bine pregătiți.

Cum poate fi IA un instrument puternic în tratarea infertilității masculine?

„Poate evidenția un spermatozoid potențial viabil înainte ca un om să poată procesa ceea ce privește”, spune el.

Sistemul a fost conceput pentru a ajuta bărbații cu o afecțiune numită azoospermie neobstructivă (NOA), respectiv scăderea sau spermatogeneza absentă, în care nu există spermatozoizi, ceea ce reprezintă cam 10% dintre bărbații infertili, potrivit BBC.

De obicei, în aceste cazuri, o mică porțiune din testicule este îndepărtată chirurgical și dusă la un laborator, unde un embriolog poate căuta manual spermatozoizi sănătoși.

Țesutul este separat și examinat la microscop. Dacă se găsesc spermatozoizi viabili, aceștia pot fi extrași și injectați într-un ovul.

Acest proces, spune Vasilescu, poate dura șase sau șapte ore pentru mai mulți angajați, existând pericolul oboselii și al inexactității.

El spune că, în schimb, SpermSearch poate găsi orice spermatozoid sănătos în câteva secunde, atunci când fotografiile probelor sunt încărcate imediat în calculator.

Pentru a atinge această viteză, Vasilescu și colegii săi au antrenat inteligența artificială să identifice spermatozoizii în aceste mostre complexe de țesut, prezentându-i mii de astfel de imagini.

Foto: Sistemul SpermSearch identifică rapid spermatozoizii și desenează un dreptunghi în jurul lor pe ecran

Într-o lucrare științifică publicată, echipa de inginerie biomedicală a UTS a declarat că, în cadrul unui test, SpermSearch a fost de 1.000 de ori mai rapid decât un embriolog experimentat.

Cu toate acestea, aplicația nu este concepută pentru a înlocui embriologii, ci mai degrabă pentru a acționa ca un instrument de asistență.

Dr. Sarah Martins da Silva spune că o astfel de rapiditate în găsirea oricărui spermatozoid este vitală. „Timpul este esențial”, spune lectorul clinic în medicina reproductivă de la Universitatea din Dundee.

„Dacă avem pe cineva care a avut o recoltare de ovule și avem ovule care trebuie să fie fertilizate, există doar o fereastră de timp mică pentru ca noi să putem face acest lucru. Accelerarea procesului ar fi extrem de avantajoasă”, a comentat ea.

Având în vedere că, potrivit unor rapoarte răspândite, numărul de spermatozoizi a scăzut la jumătate în ultimele patru decenii, infertilitatea rămâne o problemă tot mai mare.

Printre factorii care stau la baza scăderii fertilității masculine se numără poluarea, fumatul, o dietă proastă, lipsa exercițiilor fizice și prea mult stres.

Deși evoluțiile în utilizarea AI sunt interesante, medicina se mișcă foarte încet. Noua aplicație inteligentă se află în prezent în stadiul de dovadă a conceptului, în urma unui studiu foarte mic care a implicat doar șapte pacienți.

Perioada de timp dintre momentul în care ceva se află la stadiul de dovadă a conceptului și cel în care este disponibil pe piață este probabil între doi și cinci ani, spun specialiștii.

Echipa de la UTS este acum pregătită să avanseze programul de inteligență artificială către testele clinice.

Foto: Steven Vasilescu, în mijloc, împreună cu colegii săi de la UTS. Credit: Dale Goss/360medical.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol