Un studiu realizat de cercetătorii de la Spitalul Brigham and Women din Boston, afiliat la Universității Harvard, Statele Unite, arată impactul pe care îl au băuturile răcoritoare.
Au fost analizate aproape 100.000 de femei aflate în postmenopauză, timp de 20 de ani, care consumă zilnic băuturi îndulcite cu zahăr.
Studiul asupra femeilor a constatat că 6,8% aveau un risc cu 85% mai mare de a face cancer la ficat, comparativ cu cele care consumau mai puțin de trei băuturi îndulcite cu zahăr pe lună.
„Descoperirile noastre, dacă sunt confirmate, pot deschide calea către o strategie de sănătate publică pentru a reduce riscul de afecțiuni hepatice, pe baza datelor dintr-o cohortă mare și diversă din punct de vedere geografic.”, este de părere Longgang Zhao de la Brigham’s Channing Division of Network Medicine, potrivit The Harvard Gazette.
Oamenii de știință susțin că sunt necesare mai multe studii pentru a valida această asociere de risc și pentru a determina de ce băuturile dulci par să crească riscul de cancer la ficat și boli. Mai mult, este nevoie de mai multe cercetări pentru a elucida mecanismele potențiale prin integrarea geneticii, a studiilor preclinice și experimentale și a datelor medicale.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol