21 iunie 2024, 4:07

Un tânăr pasionat de istorie a descoperit o adevărată comoară, lângă Bistrița

Oricât ai fi de pasionat de istorie și de căutător de comori, nu întotdeauna ai ocazia să le și găsești, când ieși la ”vănătoare” cu detectorul de metale. Ei bine, de această dată Mirel Timariu, un tânăr pasionat de istorie, a descoperit o comoară veche de peste 3.000 de ani, lângă Bistrița, scrie bistriteanul.ro.

Descoperirea a fost una foarte plăcută, fiind prima de acest fel făcută de mine. A fost ceva spontan. În marea parte a anului am fost plecat din țară. De-abia așteptam prilejul de a mă bucura din nou de acest hobby, de natura și zona noastră frumoasă, care de asemenea este și încărcată de istorie.

Am descoperit un depozit destul de complex, specific sfârșitului epocii Bronzului. Tezaurul găsit este format din 18 piese întregi, dar și fragmentare. Sunt preponderent unelte, toate  din bronz, materialul specific epocii. 

 

Cu această ocazie țin să le mulțumesc mult colegilor și prietenilor mei Abrudan Dan și Ovidiu Măerean, fără de care nu aș fi reușit să localizez prea curând depozitul. Mulțumesc și Complexului Muzeal Bistrița Năsăud pentru îndrumările și ajutorul acordat la recuperarea acestuia, în ciuda vremii și locului nefavorabil”, a povestit, pentru Bistrițeanul.ro, Mirel Timariu.

 

Tezaurul vechi, de aproximativ 3.100 ani, datând din perioada epocii de bronz cuprinde:

    • podoabe
    • unelte
    • fragmente de arme
    • rebuturi

Sursa foto: bihoreanul.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol