27 aprilie 2024, 21:56

Comori, găsite într-un templu antic descoperit pe fundul Mării Mediterane, în apropiere de Egipt

Institutul European de Arheologie Subacvatică (IEASM) a găsit recent noi „comori și secrete” într-un templu scufundat în largul coastei mediteraneene a Egiptului.

O echipă de arheologi marini a făcut descoperiri în zona templului lui Amun din orașul-port antic Thonis-Heracleion, situat în Golful Aboukir, potrivit CNN.

Membrii echipei au investigat canalul de sud al orașului, unde bucăți uriașe de piatră din templul antic s-au prăbușit „în timpul unui eveniment cataclismic ce datează din mijlocul secolului al II-lea înaintea erei noastre”.

Potrivit institutului, templul dedicat zeului Amun era locul unde faraonii veneau „să primească titlurile puterii lor ca regi universali de la zeul suprem al panteonului antic egiptean”.

Astfel, obiecte prețioase aparținând trezoreriei templului au fost dezgropate, precum instrumente de argint folosite în ritualuri, bijuterii de aur și vase fragile de alabastru pentru parfumuri și unguente. Excavațiile au dezvăluit structuri subterane sprijinite pe stâlpi și grinzi de lemn foarte bine păstrate ce datează din secolul al V-lea înaintea erei noastre.

Descoperirile au fost posibile datorită folosirii unor noi tehnologii de prospectare geofizică ce pot detecta cavități și obiecte „îngropate sub straturi de argilă de câțiva metri grosime”.

La est de templul lui Amun s-a descoperit un sanctuar grecesc dedicat zeiței Afrodita care conține obiecte de ceramică și de bronz.

„Acest lucru ilustrează faptul că grecii care aveau voie să facă comerț și să locuiască în oraș pe timpul faraonilor din dinastia Saïte (664-525 î.e.n.) aveau sanctuare pentru proprii lor zei. Descoperirea unor arme grecești dezvăluie prezența mercenarilor greci în zonă.

Ei apărau accesul spre regat la gura brațului Canopic al Nilului. Acest braț era cel mai mare și cel mai ușor de navigat în antichitate.

Ruinele orașului Thonis-Heracleion se află acum sub apele mării la 7 kilometri depărtare de coasta Egiptului din prezent. Orașul a fost timp de mai multe secole cel mai mare port al Egiptului la Marea Mediterană înainte de fondarea Alexandriei de către Alexandru cel Mare în anul 331 î.e.n.

Creșterea nivelului mării și cutremure urmate de valuri de maree care au declanșat evenimente de lichefiere a pământului au provocat dispariția totală sub apele mării a unei porțiuni de 110 kilometri pătrați din delta Nilului, ceea ce a luat cu ea și orașul Thonis-Heracleion”, au mai adăugat cei de la IEASM.

Orașul a fost descoperit de IEASM în anul 2000.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol