23 aprilie 2024, 15:50

Un vulcan din România, inactiv de sute de mii de ani, ar putea erupe oricând. Care sunt explicațiile cercetătorilor

O echipă internațională de cercetători au descoperit faptul că în Carpații Orientali ar exista un vulcan stins, care nu a erupt de mai bine de 30.000 de ani, însă, care nu ar fi în întregime inactiv. Așa numitele „depozite de magmă” s-ar afla în zona Masivul Ciomatu – Puturosu, fiind o o structură a Munţilor Harghitei formată recent.

Mai mult, studiul mai arată și că între 8 şi 24 de kilometri cubi de magmă încă clocotesc sub Vulcanul Ciomatu – Puturosu. Aceștia au mai adăugat și faptul că nu există o îngrijorare că acesta va eurpe în viitorul apropiat, însă, trebuie luat în considerare și un astfel de scenariu.

„Verificăm mai ales vulcanii activi – din motive evidente, ei dovedind un risc real. Totuşi nu trebuie să trecem cu vederea vulcanii tineri formaţi relativ recent, întrucât aceştia prezintă un risc pe care e necesar să-l evaluăm”, spune coautorul studiului, potrivit Adevărul.ro.

Echipa de cercetători a fost compusă din specialiști din Elveţia, Ungaria şi România și a fost coordonată de Mickael Laumonier, profesor al Universității Clermont Auvergne, din Franța. Aceștia au realizat analize geofizice şi geochimice, precum şi pe simulări numerice ale evoluţiei termale a vulcanului Ciomatu, pentru a putea observa care ar fi cantitățile de magmă depozitate sub vulcan.

Potrivit rezultatelor cercetătorilor, vulcanul Ciomatu ar adăposti un volum maxim de magmă ce depăşeşte spaţiul ocupat de 20.000 de Mari Piramide din Gaza.  Cu toate acestea, Janine Krippner, un specialist vulcanolog, la Programul Global Volcanism al Smithsonian, subliniat faptul că: „Avem o mulţime de date care indică că s-ar putea produce aşa ceva”, potrivit Adevărul.ro.

Cercetătorii care au realizat și studiul din România, au mai avertizat că scenarii similare s-ar putea petrece și în cazul altor vulcani considerați inactivi precum Bolshaya Udina din peninsula Kamceatka, dau semne de trezire şi nu se ştie ce anume le provoacă activitatea: „Unii vulcani se trezesc, devenind potenţial ameninţători, mai ales că avem puţine date despre modul în care aceştia se păstrează inactivi ca apoi să revină la viaţă. Faptul că un vulcan aparent mort precum Ciomatu de fapt ar putea erupe la un moment dat ne indică că trebuie să ne îndreptăm atenţia asupra vulcanilor inactivi şi poate chiar să le redefinim statutul de activi, respectiv inactivi”, au concluzionat oamenii de știință, potrivit Adevărul.ro.

Sursă Foto: Montaniarzi.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol