2 mai 2024, 4:12

Una dintre cele mai vechi cafenele din Europa se redeschide în Germania

În orașul german Leipzig există una dintre cele mai vechi cafenele din Europa, unde personalități precum Robert Schumann, Felix Mendelssohn Bartholdy, Goethe și Friedrich Schiller s-au bucurat să își soarbă cafeaua. După o renovare amplă, restaurantul istoric „Haus zum Arabischen Coffe Baum” (Casa arborelui de cafea arabică) este de așteptat să-și deschidă porțile la sfârșitul anului, relatează agenția de presă DPA.

„Clădirea datează din secolul al XVI-lea, iar băutura este servită aici din 1711. Este considerată una dintre cele mai vechi cafenele din Europa, alături de Café Procope din Paris și altele din Veneția”, explică Anselm Hartinger, director al companiei Muzeul de Istorie al Orasului Leipzig.

„Coffee Baum” a fost închisă timp de cinci ani din cauza lucrărilor ample de renovare. „Lucrările de consolidare, protecția împotriva incendiilor și telecomunicațiile sunt în curs de actualizare. Dar farmecul interior și exterior se va menține”, explică Ansgar Scholz, de la Departamentul de Cultură al orașului est-german.

S-au investit 3,8 milioane de euro și este de așteptat ca la sfârșitul anului vizitatorii să poată afla din nou despre istoria acestei băuturi la etajele superioare ale clădirii, dedicate Muzeului Cafelei. Vor fi expuse peste 500 de piese, inclusiv râșnițe de cafea, ustensile de la ceremonia orientală a cafelei și porțelan antic.

De asemenea, puteți asculta celebra cantată dedicată cafelei de Johann Sebastian Bach, „Ei, wie schmeckt der Coffe süße”.

Dar punctul culminant este clădirea în sine, subliniază curatorul expoziției, Maike Günther. „Dacă te plimbi prin numeroasele camere mici, labirintice, poți simți istoria cafelei”, spune el. Expoziția este gratuită și poate fi vizitată permanent în timpul programului de funcționare al clădirii.

Primarul Leipzig Burkhard Jung a fost un client obișnuit în trecut și așteaptă deja cu nerăbdare redeschiderea cafenelei. „Îmi place atmosfera de aici, discuțiile politice semi-publice într-un cadru istoric relaxat”, spune el.

„Caracterul cafenelei se va menține din punct de vedere culinar, cu produse de patiserie și prăjituri. Dar va exista și un meniu complet cu mâncare caldă”, adaugă Ansgar Scholz.

Sursa foto: Sebastian Willnow/dpa


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol