27 aprilie 2024, 20:18

Unde dai și unde crapă. Dezvoltarea inteligenței artificiale ar putea contribui la accentuarea schimbările climatice

Sistemele pe bază de Inteligență  Artificială (AI), precum chatboții ChatGPT sau instrumentul de creare a imaginilor Midjourney, sunt folosite tot mai mult de publicul larg. Pentru a genera rezultate eficiente, aceste sisteme necesită un proces complex de învățare automată, în care sunt alimentate cu cantități mari de date.

Potrivit celor mai recente estimări, puterea de calcul necesară pentru a rula algoritmii și procesele de învățare automată utilizează mari cantității de energie, ceea ce ar putea contribui la accentuarea schimbările climatice.

Cercetătorii de la Universitatea Vrije din Amsterdam au arătat că atunci când un instrument precum ChatGPT generează text pe baza solicitărilor, acesta folosește „o cantitate semnificativă de putere de calcul și, prin urmare, energie”. Spre exemplu, ChatGPT ar consuma cca 564 MWh de energie electrică pe zi, echivalent cu energia consumată de aproximativ 391,667 becuri de 60W care ard continuu timp de 24 de ore.

Se estimează că, până în 2027, consumul mondial de energie electrică legat de AI ar putea crește până la 134 TWh anual, pe baza proiecției producției de servere AI. Aceste date ar fi comparabile cu necesarul anual de energie electrică al unor țări precum Țările de Jos, Argentina sau Suedia.

Lăsată necontrolată, creșterea susținută și exponențială a sistemelor AI are potențialul de a contribui în mare măsură la emisiile globale de carbon și la urmări pe termen lung, cum ar fi perturbarea ecosistemelor și creșterea nivelului mării.

Chiar dacă AI are un consum crescut de energie, potențialul său de a contribui la combaterea schimbărilor climatice este imens. Cheia constă în a asigura că energia consumată de AI provine din surse curate și regenerabile și în a folosi inteligența artificială pentru a optimiza și proteja mediul înconjurator în multe alte moduri.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol